Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Evropski parlament

Bez rezolucije o Srebrenici

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Agencija Anadolija

Umjesto rezolucije koju je predložio hrvatski zastupnik Ivan Jakovčić, predsjednik Parlamenta će na plenarnom zasjedanju u Strazburu u srijedu pročitati saopćenje kojim će odati poštu žrtvama Srebrenice

Evropski parlament će sljedeće sedmice obilježiti dvadesetu godišnjicu zločina u Srebrenici, ali neće donositi posebnu rezoluciju o tome, saopćeno je u press službi EP-a, a prenosi Al Jazeera. Umjesto rezolucije koju je predložio hrvatski zastupnik Ivan Jakovčić, predsjednik Parlamenta će na plenarnom zasjedanju u Strazburu u srijedu pročitati saopćenje kojim će odati poštu žrtvama Srebrenice.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz će prisustvovati i komemoraciji u Potočarima krajem sljedeće sedmice, najavio je njegov glasnogovornik. Osim toga, poslanici Eduard Kukan, Jozo Radoš, Igor Šoltes i Tanja Fajon će u ponedjeljak ispred plenarne dvorane EP-a u Strazburu podijeliti kolegama 750 ručno vezenih "Ruža Srebrenice" koje su izradile članice udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Ranije je hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić inicirao prijedlog rezolucije u Srebrenici. Nekadašnji hrvatski ministar evropskih integracija, a danas član parlamentarne grupe Saveza liberala i demokrata (ALDE) za Evropu, istakao je tada kako je prijedlog rezolucije nastavak njegovog 25-godišnjeg političkog rada sa željom da se Balkan pretvori u područje mira i prosperiteta.

"Nema nikakvih zakulisnih političkih igara iza ove inicijative“, rekao je Jakovčić, rekavši da je rezoluciju sastavio sa svojim timom saradnika i da je to isključivo njihova inicijativa.

Photo: Stock

Na pitanje očekuje li donošenje rezolucije na sjednici od 7. do 9. jula, Jakovčić je rekao kako mu je najvažnije da se dan srebreničke tragedije dostojno obilježi u Europarlamentu.

"U tome sam već uspio, jer je komemoracija Srebrenici prva točka srpanjske sjednice parlamenta. Hoće li moja rezolucija biti na dnevnom redu ili će to biti u nekoj drugoj formi, to je za mene manje važno. Bitno je za cijeli Balkan, bitno je za Europu i cijeli svijet da ne budemo nijemi na 20. godišnjicu tragedije u Srebrenici“, rekao je Jakovčić.

Evropski parlament ranije je već usvojio dvije rezolucije o Srebrenici. Jakovčić je rekao kako se prijedlog novog dokumenta naslanja na rezoluciju usvojenu 2009. godine, ali da je naglasak u ovom prijedlogu na potrebi da se zemljama Zapadnog Balkana "doista omogući istinska i iskrena proeuropska budućnost".

"Vjerujem da će sve zemlje jugoistočne Europe postati članice EU i da će vodeći političari otvoriti europsku perspektivu svojim građanima, a ne ostaviti ih u crnilu balkanske povijesti“, rekao je Jakovčić.

Nedavno su Ulrike Lunacek, potpredsjednica Europskog parlamenta i članica Grupe zelenih/Europski slobodni savez, Franc Bogovič iz Europske narodne partije i Tanja Fajon iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata, potvrdili kako njihove parlamentarne grupe podržavaju donošenje rezolucije o Srebrenici.

star
Oceni
3.33
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak