Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (22)

Nikolić i Dodik: Dva tela, jedna misao

Jedva čekamo da se BiH raspadne

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: buka

Umesto da se na Dan pobede nad fašizmom pokloni žrtvama nesrpskog stanovništva ubijenog od '92. do '95. u vaskrslom fašističkom teroru na teritoriji Republike Srpske, srbijanski predsednik podržao je Dodikovu mantru o neodrživosti Bosne i Hercegovine; i pri tom još bezočno laže

Prosečni konzument regionalne štampe u petak je bio u dilemi: da li je prvi čovek manjeg bh. entiteta gostovao u Beogradu ili je predsednik Srbije obišao Banjaluku? Devetog maja obojica su, naime, podelili sa javnošću svoje stavove o Bosni i Hercegovini, koji se, utvrđeno komparativnom analizom, razlikuju samo u dijalektima kojima se služe govornici.

Najpre je Dodikova SRNA prenela opservaciju svog vođe; Dodik je rekao da je BiH na putu ka EU zaglavljena u ono što je svakom jasno – nemogućnost njenog postojanja.

"BiH nije uspjela da se kreće ka Evropi ispunjavajući uslove koji su bili postavljeni", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Ništa novo, entitetski autokrata slične, i teže izjave štancuje svake sedmice.

U međuvremenu u Beogradu, ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak sastao se se srbijanskim predsednikom Tomislavom Nikolićem. Stanar sa Andrićevog venca, u telepatskoj vezi sa Banjalukom, ocenio je da je sve više očigledno da BiH ne može da opstane.

"Ne narušavamo odnose u BiH, ali ništa ne možemo da učinimo da ta država postane funkcionalna", rekao je Nikolić, a objavila je njegova služba za odnose sa javnošću.

U istom tekstu na zvaničnom sajtu predsednika čitamo dalje da je Lajčak “bio saglasan sa stavovima predsednika Srbije, poručivši da nema mesta za optimizam kada je reč o funkcionalnosti BiH”.

Prećutani zločin: Tela pronađena u Tomašici
Photo: www.vijesti.ba

Dan kasnije, u subotu, oglasila se Ambasada Slovačke u Sarajevu, koja je demantovala navode iz Nikolićevog Kabineta.

"Takve informacije objavljene u medijima su apsolutno neistinite i navode na pogrešno mišljenje. Njihovi autori pogrešili su iz neznanja ili su to svojevoljno uradili. Stav koji dugo i konzistentno zastupa ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak potpuno je poznat, a zasniva se na podršci suvereniteta, teritorijalnog integriteta i teritorijalne celovitosti BiH, te podršci procesima modernizacije i integracije", ističe slovačko Ministarstvo.

Nikolićeva press služba za sada nije komentarisala ovu diplomatsku blamažu. Očekivano, ako se uzme u obzir da je predsednik prećutao još mnogo toga. Recimo, genocid i etničko čišćenje nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, čiji opstanak Nikolić danas, 20 godina nakon rata, ne vidi.

Umesto da se na Dan pobede nad fašizmom pokloni žrtvama nesrpskog stanovništva ubijenog od '92. do '95. u vaskrslom fašističkom teroru na teritoriji Republike Srpske, srbijanski predsednik podržao je Dodikovu mantru o neodrživosti Bosne i Hercegovine; dok se iz Tomašice svakodnevno izvlače posmrtni ostaci ljudi koje su ubile srpske formacije – one koje je Nikolićeva Srpska radikalna stranka revnosno podržavala – prvi čovek Srbije o tome ćuti, ali u duetu sa Dodikom zaziva raspad zemlje na čijem entitetskom rasparčavanju je svojevremeno i sam radio.

I pri tom još bezočno laže.

U pravu je Nikolić: Srbija ne može da učini da BiH postane funkcionalna država. Može, međutim, da je oslobodi svojih čežnjivih zazivanja raspada. Neka počne od predsednika. Ako već nije u stanju da priča o srpskim zločinima, neka ćuti o svemu ostalom. Manje blamaže i za njega i za građane.

star
Oceni
4.41
Ostali članci iz rubrike Tema