Region Makedonija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Građenje Makedonije

Trijumfalna kapija u Skoplju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: rts.rs

U okviru megalomanskog projekta "Skoplje 2014" kojim Makedonija planira da, po ceni od 200 miliona evra, popunjava praznine u simboličkom polju nacionalnog identiteta, krajem protekle sedmice predstavljen je još jedan dovršeni paraistorijski spomenik u centru prestonice - Trijumfalna kapija

Jesenas je na centralnom skopskom trgu otkrivena džinovska skulptura "ratnika na konju", u istoriji poznatijeg kao Aleksandar Veliki - a koji zbog spora sa Grčkom mora da krije svoju pravu prirodu. Spomenički ambijent uskoro će upotpuniti i "ratnik u bronzi", takođe poznatiji kao Aleksandrov otac, Filip Makedonski, te "žena u bronzi" - odnosno Olimpija, Aleksandrova majka.

Photo: vesti-online.com

Skopski urbanistički delirijum upravo je izbacio još jedan element skupih gradskih kulisa - Trijumfalnu kapiju koja je svečano otvorena u prisustvu ponosnih vlasti. Kako prenosi tamošnja agencija, "Kapija Makedonija" na trgu Pela visoka je 21 metar a do vrha vode dva lifta i dvoje stepenica. Unutra će biti galerijski prostor na dva nivoa, a na vrhu platforma-vidikovac. Na spoljnim stranama Kapije su reljefi s motivima iz istorije, kulture i običaja. Prema rečima autorke Valentine Stevanovske, na reljefu na strani okrenutoj prema Sobranju prikazane su antičke makedonske falange, vizantijski car Justinijan, car Samuilo, Marko Kraljević, Karpoš, Ilindenski ustanak, Antifašistički pokret, egzodus Makedonaca iz Egejske Makedonije u Grčkoj 1948. godine i proglašenje nezavisnosti 1991. godine. Na bočnim stranama Kapije je reljef folklornih motiva, dok je na strani ka Trgu Makedonija predstavljena kultura - od neolita nadalje.

Ministarka kulture Elizabeta Kančeska-Milevska rekla je da bi Kapija trebalo da slavi sve pobede zemlje. "Ovo je prostor kulture i umetnosti", rekla je Kančevska-Milevska i dodala da će se kod Kapije održavati razne priredbe. Premijer Nikola Gruevski je zahvalio svima povodom završetka "Kapije Makedonija" koja je od početka izgradnje kritikovana u makedonskoj javnosti.

"Dozvolite mi da zahvalim svim protivnicima i neistomišljenicima ovog projekta. Bez njihovog protivljenja na neviđeno i pre no što je bilo gotovo, bez njihovih najčešće neosnovanih kritika, bez protesta, demonstracija i pljuvanja, ovaj projekat danas ne bi bio ono što jeste. Posebna zahvalnost opoziciji", poručio je Gruevski.

Opozicione socijaldemokrate kritikovale su projekat kao bacanje para u jednoj od najsiromašnijih evropskih država. Kapija je koštala 4,4 miliona evra kao deo šireg projekta izgradnje sličnih zdanja u glavnom gradu za ukupno 200 miliona evra do 2014. godine.

star
Oceni
3.21
Ostali članci iz rubrike Makedonija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak