Region Makedonija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Makedonski akademici Ćosićevim stopama

Albance u ekciklopediji nazvali „planinskim ljudima”

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Albanci u Makedoniji su zatražili hitno povlačenje Makedonske enciklopedije koju je prošle nedelje izdala Makedonska akademija nauka (MANU)

Izdanje je izazvalo revolt albanskih političkih partija, udruženja i građana zato što se u knjizi iznose navodi koji, prema albanskoj zajednici, nisu tačni. U enciklopediji piše da su Oslobodilačku narodnu armiju (ONA) obučavali britanski i američkih vojni stratezi u Albaniji. Britanska i američka ambasada su posle toga izdale saopštenje.

Albanske partije i nevladine organizacije reagovale su i jer su Albanci u enciklopediji nazvani i „šiptari”, „arnauti”, „balisti” i „planinski ljudi”.

Nevladina organizacija Probudi se zatražila je hitno povlačenje enciklopedije i javno izvinjenje albanskom narodu. Nevladine organizacije su zatražile od premijera Nikole Gruevskog da se distancira od enciklopedije. Vlada do sada nije saopštila stav, a premijer je rekao da se za komentar novinari obrate Akademiji. Vlada je finansirala encikolediju.Koalicioni partner u vladi, Demokratska unija za integraciju (DUI) čiji je lider za vreme oružanog sukoba 2001. bio lider Oslobodilačke narodne armije (ONA), najavila je tužbu protiv Akademije nauke i umetnosti.

„Najmanje što treba učiniti jeste povlačenje enciklopedije, da se autori javno izvine albanskom narodu i njihovim američkim i britanskim prijateljima”, zatražio je poslanik iz DUI-a Dževat Ademi.

Opoziciona Nova Demokratija, partija Imera Selmanija, zatražila je da se Gruevski distancira od enciklopedije, dok je Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija zatražila da se organizuje nezavisna Albanska akademija nauke i umetnosti „koja bi dala pravu sliku o albanskom narodu”.

Članovi Makedonske akademije nauke i umetnosti do sada nisu komentarisali najnovije izdanje enciklopedije.

star
Oceni
4.03
Ostali članci iz rubrike Makedonija
Tagovi