Region Makedonija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Nezadovoljstvo raste

Protesti širom Makedonije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

U Skoplju i više gradova Makedonije u ponedeljak će biti održani nov protesti protiv odluke predsednika Đorđa Ivanova da abolira političare odgovorne za aferu "prisluškivanje"; kamenovane prostorije Ivanova u Tetovu

Kako su javili makedonski mediji, protesti će biti nastavljeni u 18 sati u Skoplju ispred Kancelarije spcijalnog tužioca, a prijavljeni su i protesti u Štipu, Kočanu i Bitolju.

U ponedeljak rano ujutro došlo je do incidenta u Tetovu, kada je nepoznata osoba kamenovala, polomila stakla i oštetila ulazna vrata kancelarije predsednika Ivanova.

"Po naredbi javnog tužilaštva, pokrenuta je istraga koja uključuje procenu štete i fotodokumentaciju koja će pomoći u pronalaženju počinioca", rekao je Marjan Josifovski, portparol SVR-a za agenciju MIA, prenosi Tanjug.

Za utorak je prijavljen i protest u Prilepu, a u četvrtak će protestovati i u Gostivaru. Građanski pokret za odbranu Makedonije (GDOM), koji je stajao iza kontra protesta ispred centrale SDSM, najavio da od ponedeljka više ne protestuju. Iz tog pokreta je saopšteno da su proteste prekinuli zato što je predsednik Sobranja doneo odluku o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora za 5. jun, a Državna izborna komisija (DIK) je odlučila da postoje uslovi za "slobodne i fer izbore".

Aferu "prisluškivanje" je prošle godine obelodanio Zaev i protiv njega je zato podneta krivična prijava koja ga optužuje da je do snimaka i video zapisa došao u saradnji sa tajnim obaveštajnim službama.

On je, međutim, odbio da bude aboliran, ali je i najavio da njegova stranka neće učestvovati za predstojećim izborima zakazanim za 5. jun.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Makedonija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak