Region Makedonija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Sastanak vlasti i opozicije

Nema uslova za dogovor i dijalog

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: neurope.eu

Lideri četiri najuticajnije stranke u Makedoniji i u ponedeljak su se razišli bez dogovora o mogućnostima za rešenje političke krize koja u Makedoniji traje od prošlih izbora, a intenzivirana je aferom "prisluškivanje", koju je polovinom februara pokrenuo lider opozicione partije SDSM Zoran Zaev

Nakon sastanka kojem su prisustvovali lideri VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači, Zaev je novinarima rekao da njegova stranka ostaje pri zahtevu da se formira prelazna vlada, bez Gruevskog.

Lider SDSM je potvrdio da će u utorak otići u Strazbur i da tamo očekuje da će čuti konkretne predloge za rešenje političke krize, kao i da je naredni sastanak "četvorke" dogovoren za 26. maj.

Objasnio je da su sve stranke učesnice na sto stavile svoje predloge tema za razgovor, ali da ništa od toga nije otvoreno, jer je, kako je rekao, prethodno neophodno ispuniti neke uslove, a to je da svi učesnici budu ravnopravni u dijalogu i garancije da će biti sprovedeno ono što bude dogovoreno.

"Očigledno je da za sada dogovora nema", rekao je Zaev i dodao da SDSM insistira na novoj vladi bez obzira da li će ona biti prelazna, ekspertska ili politička.

Ahmeti i Tači nisu davali izjave, a Gruevski je kratko rekao da će izjavu dati uveče.

U ponedeljak uveče se, naime, u Skoplju održava miting podrške vlasti u organizaciji VMRO-DPMNE na kome će se obratiti Gruevski.

Istovremeno, ispred zgrade vlade i dalje traje protest u organizaciji SDSM-a koji je započeo u nedelju, a nakon oficijelnog dela, jedna grupa aktivista, među kojima i Zaev, prenoćila je u šatorima. Oni tvrde da će tu ostati sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Makedonija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak