Region Makedonija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Makedonija traži ostavke

Vladin i antivladin protest blokirali Skoplje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: TANJUG

Ostavka je najčešće izgovorena reč i jedini zahtev upućen premijeru Nikoli Gruevskom sa masovnog antivladinog multinacionalnog protesta održanog u nedelju, 17. maja ispred zgrade vlade Makedonije u Skoplju

Lider najuticajnijeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), inicijatora ovog protesta, Zoran Zaev poručio je, kako je rekao, u ime svih okupljenih građana - "Nikola - odlazi". "Nikoli Gruevskom su odbrojani sati", rekao je Zaev, koji je premijera nazvao "kukavicom" zbog neprimerenog obračuna sa neistomišljeničima i "lopovom" jer je, kako kaže, pokrao izbore. Pozvao je građane, pripadnike svih entičkih zajedncia - Makedonce, Albance, Srbe, Turke - članove svih političkih stranaka i udruženja, da i nakon završetka zvaničnog dela protesta, ostanu ispred sedišta Vlade sve dok Gruevski i njegov kabinet ne podnesu ostavke.

"S voljom ili bez, Gruevkom je došao kraj", rekao je Zaev burno pozdravljan od prisutnih građana. "Makedonija će da bude zajednička multietnička država, država ravnopravnih građana. Završeno je vreme velikog patriotizma", kazao je Zaev.

Photo: TANJUG

Predstavnici studenata, intelektualaca i nevladinih organizacija su u gotovo četvoročasovnom obraćanju građanima poručili da su Makedoniji potrebne promene, sloboda, pravda, jednakost, demokratija i dostojanstvo za državu i sve njene građane.

Građanima se obratio i bivši bugarski premijer Sergej Stanišev poručivši da je došao da čuje njihov glas. "Vaša poruka je kristalno jasna. Želite mir. Gledam ljude iz različitih etničkih zajednica zajedno. Želite demokratiju", kazao je on i dodao da zna da se glas nezadovoljnih čuje i u Evropskoj uniji i da to niko ne može da ignoriše.

"Želim da vidim Makedoniju stabilnu i evropsku", poručio je Stanišev.

Građanima se obratio i nemački političar, lider Socijaldemokratskog pokreta Knut Flekenštajn. "Vama nisu potrebni stranci da bi rešili krizu, to možete i sami. Došao sam ovde u znak solidarnosti sa svima onima koji danas ovde mirno protestuju. Makedoniji je potrebno vraćanje demokratije", poručio je on, pozdravljen burnim aplauzom.

Photo: TANJUG

Građanima se obratio i poslanik Petrit Sarčini. On je na makedonskom i albanskom jeziku rekao: "Budni smo, niko više ne sme da zaspi. Narod je car i vlast treba da mu služi".

Profesor Vladimir Miličin je u svom obraćanju zapitao Gruevskog: "Gledaš li koliko te ljudi ne voli?"

Miting je počeo intoniranjem makedonske himne, a prvi govornik je bio predstavnik Studentskog plenuma Hristijan Pop Simonov. Prekidan aplauzima mase, on je poslao poruku da je studentima "dosta" i da zato Gruevski treba da podnese ostavku. Studenti, kazao je, žele demokratski i transparentan sistem u kome postoje jednaka prava za sve. Studenti, dodao je, neće biti ničiji robovi, oni ne podržavaju nijednu političku stranku, niti će to činiti, ali žele da budu korektor vlasti. "Imam 22 godine i moja generacija osakaćena od permanentne privatizacije", rekao je i dodao da studenti žele demokratsku, a ne partijsku državu. Njegov govor je potom preveden na albanski jezik.

Photo: TANJUG

Reditelj Aleksandar Popovski je poručio da je "nešto trulo u državi Makedoniji". "Protestujem protiv svih nepravdi koje su načinjene", rekao je Popovski.

Džabir Derala iz NVO Civil je rekao da građani više neće da se savijaju da je vreme da Gruevskog strpaju u zatvor. "Naš život je zatvor. Ostavka", uzviknuo je on, dok ga je masa podržala uzvicima i aplauzima. Dodao je da su policajci izginuli u Kumanovu iskorišćeni kao "topovsko meso", a njihova deca ne spavaju jer im je Gruevski kuće "zavio u crno". On je zatražio obustavljanje političkih progona i neopravdanog zavaranja ljudi.

Građani su nosili državne zastave Makedonije, Albanije, Turske, kao i transparente: "Ostavka", "Zbogom, Nikola", "Svaki čovek ima pravo na zdravu životnu sredinu", "Nema ti spasa od narodnog glasa", "1941. sam bio partizam, a 2015. protestujem". Tu su i veliki transparenti sa fotografijom Gruevskog iza zatvorskih rešetaka. Opozicija traži ostavku premijera Gruevskog i formiranje tehničke vlade koja bi u roku od godinu dana pripremila održavanje vanrednih izbora.

Photo: TANJUG

Gruevski je, međutim, u nedelju uveče ponovo poručio da neće podneti ostavku, jer smatra da bi to bio "kukavički čin".

Za ponedeljak je u Skoplju ispred zgrade Sobranja u 20 sati zakazan protest vladajuće VMRO-DPMNE.

Grad je blokiran zbog barikada koje su šatorima podigli aktivisti opozicionog SDSM-a ispred zgrade vlade i zbog najvljenog mitinga podrške aktuelnoj vlasti koji organizuje VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

U očekivanju mitinga vladajuće stranke, nekoliko stotina građana, učesnika jučerašnjeg antivlading protesta, kampuje ispred zgrade vlade, a sa njima je na ulici noć proveo i lider SDSM-a Zoran Zaev. Oni tvrde da će tu ostati sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike Makedonija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak