Region Makedonija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Oružani obračun

Sukob policije i terorista u Kumanovu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: Anadolija

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u Kumanovu u subotu došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom "koja je došla iz jedne susedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije"

Kako je na konferenciji za novinare rekao portparol tog ministarstva Ivo Kotevski, teroristi su bili stacionirani u okolini Kumanova, a u Makedoniju su ušli pre nekoliko dana.  Prema njegovim rečima, oni su dobro naoružani i pripremljeni, a pollicija je naišla na žestok otpor. Bila je, dodao je, napadnuta bombama i snajperima.

Kotevski, međutim, nije rekao iz kog pravca je ta naoružana grupa ušla u Makedoniju. Mediji tvrde da je naoružana grupa broji između 50 i 80 osoba. Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je reč “o osetljvioj informaciji, te da se trenutno obaveštavaju porodice”.

Ambasada SAD u Skoplju je, međuitm, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

“Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povređeni”, navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima i političkim liderima.

Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gde se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći. Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.

Povodom policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja. Iz te stranke takođe apeluju na smirenost i uzdržanost.

Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti.

Lider albanske Demokratske unije integracija (DUI), manje članice vladajuće koalicije, Ali Ahmeti oglasio se povodom policijske akcije u Kumanovu i poručio da taj, ali i drugi događaji koji su mu prethodili, nisu strateški cilj albanskog naroda u regionu. On je pozvao građane Kumanova da ne podležu provokacijama i podsetio na nedavni napad naoružane grupe na pograničnu karaulu u obližnjem selu Gošince i eksploziju ispred sedišta DUI u Skoplju.

Izvor: Anadolija

 

On je ukazao na to da subotnji događaji u Kumanovu nikako nisu strateško opredeljenje Albanaca u Makedoniji, na Kosovu, Albaniji i Preševskoj dolini. "Nismo ubeđeni da smo jedna stabilna i sigurna Makedonija, ali smatramo da destabilizacija bilo koje države regiona nije u interesu albanskog naroda", rekao je on.

Ahmeti je poručio da su Albanci u Makedoniji opredeljeni za saradnju sa SAD, EU i NATO, da žele jedinstvo svih građana, dobre međuetničke i međususedske odose, mir, stabilnost i integracije te države u NATO i EU. On je pozvao medije i javnost da demonstriraju, kako je rekao, veliku odgovornost u ovo “mnogo delikatno vreme”, te da se uzdrže od bilo kakvog “raspirivanja” ionako teške situacije.

Ranije u subotu se oglasio i gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski Cic, koji je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična apelujući na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podležu provokacijama.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova osudilo je pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

"Kosovo oštro osuđuje ugrožavanje reda i bezbednosti od strane bilo kog pojedinca ili grupe sa ciljem destabilizacije Makedonije. MIP ujedno apeluje kod svih strana da se uzdrže od nasilja i da nađu rešenje putem političkog dijaloga u okviru institucija Makedonije i Ohridskog sporazuma koji garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica", kaže se u saopštenju.

To ministarstvo navodi dalje da "prati sa zabrinutošću vesti iz Makedonije o nasilnim incidentima na nekoliko lokaliteta sa informacijama o žrtvama".

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo zvaničnu posetu Rusiji i vratio se u zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta i najavljeno da će po njegovom povratku biti sazvan Savet bezbednosti u vezi sa poslednjim događajima u Kumanovu.

Lider najuticajnije opozicione stranke - Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je Gruevskog da izađe i javnosti objasni šta se u toj zemlji dešava. "Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni ko zašto i u kom cilju destabilizuje Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom saopštenju. On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa, kako je rekao, susednih teritorija ulaze u Makedoniju, te ko ih je i u kom cilju organizovao.

“Makedonci i Albanci, kao i svi drugi građani su ujedinjeni kao nikada do sada… Ubeđen sam da će tako i ostati”, poručio je Zaev, čija stranka od polovine februara objavljuje snimke nezakonito prisluškivanih razgovora, a na osnovu kojih traži ostavku vlade i formiranje prelazne do novih izbora.

Od pre četiri dana SDSM na čelu sa Zaevim je inicirao proteste koji u počeli u Skoplju, a potom su se proširili i na ostale makedonske gradove.

star
Oceni
1.96
Ostali članci iz rubrike Makedonija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak