Region Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Obračun vladajućih sa novinarskim slobodama

Ko se sjeća Duške Jurišić?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: banjalukain.com

To se danas sutra može dogoditi mnogima od nas, jer je ovo društvo postavljeno na potpuno pogrešnim osnovima i zato što nikome ne bi palo na pamet da sugeriše hirurgu kako da operiše ili pekaru kako da pravi hljeb, ali mnogima pada na pamet da vrši pritisak na novinare i urednike da prekrše profesionalne standarde. A ukoliko oni na to ne pristanu, a Duška nije pristala, onda im se ovo i dešava

Izborna noć. Četvrti na peti oktobar. U studiju Javnog servisa Bosne i Hercegovine se komentarišu rezultati koji pristižu iz Centralne izborne komisije i iz stranačkih izbornih štabova. Javljanja uživo iz političkih tabora svakako su najzanimljiviji dio tokom izborne noći. Čeka se uključenje iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Nekako su urednici javnog servisa pretpostavljali da će ova stranka doživjeti potpuni debakl pa su za javljanje iz tog štaba poslali novinarku kojoj su mjesecima zadavali niske udarce, te su je valjda i ovim zadatkom htjeli dodatno poniziti.

Duška Jurišić, popularno lice „malih TV ekrana“, uredničkom odlukom postala je tek jedna od izvještačica iz štabova političkih stranaka tokom te izborne noći. Dužno dodati, i tu je ulogu odigrala profesionalno, baš kao što je to godinama radila kao urednica i voditeljka svoje političke emisije „Pošteno govoreći“ na TV BiH, odnosno „Pošteno“ na Federalnoj televiziji te urednica Informativnog programa ove kuće.

19. januara ove godine razriješena je te dužnosti. Emisija “Pošteno” prestaje se emitovati krajem maja.

Danas se Duška Jurišić spori sa svojom matičnom kućom. Dvije je bitke već dobila. U oktobru je inspekcija rada odluku o njenoj smjeni ocijenila nezakonitom i ništavnom, a Televizija i generalni direktor su finansijski kažnjeni.

Sredinom novembra je pristigla odluka Opštinskog suda u Sarajevu u vezi sa smjenom Duške Jurišić sa pozicije odgovorne urednice Informativnog programa Federalne televizije za koju i Sud utvrđuje da je nezakonita i ništavna. Prema presudi, “generalni director, kao pravni zastupnik Federalne televizije, je obavezan da Dušku Jurišić vrati na radno mjesto urednice Informativnog programa Federalne televizije”. To se, međutim, nije dogodilo. Federalna televizija je uložila tužbu na prvostepenu presudu Opštinskog suda, čime se sudska trakavica nastavlja dalje. Duška Jurišić i dalje obavlja posao reportera u dnevnom programu Federalne televizije.

Kako je sve počelo?

19. novembra prošle godine Sarajevski magazin Express je objavio tekst pod nazivom „Od čega boluje Duška Rakonjac“ sa nadnaslovom „Privatne frustracije na Javnom servisu“, sa fotografijom Duške Rakonjac Jurišić. Tekst je najavljen na naslovnici ovoga magazina pod naslovom „Nije mačiji kašalj“, također popraćen fotografijom. U tekstu se navodi da je „prema pričama iz sarajevskih ljekarskih krugova Duška Jurišić-Rakonjac...čest gost u njihovim ordinacijama“. Prema tvrdnjama novinara Expressa, razlog Jurišićkinog (u ovom tekstu djevojački Rakonjac) „suhog grla, koje je uoči svakog snimanja tjera na mnogobrojne sedative i paniku od svake emisije uživo“ nije otkriven.

Novinar je u tekstu zaključio kako „sva njena nervoza, agresivnost, drskost i neuljudnost prema sagovornicima ne dolazi od, kako se vjerovalo, islamofobije i mržnje prema reisu Ceriću i Fahrudinu Radončiću, već od banalne stvari koja se zove kašalj“. Takođe, u tekstu se navodi  da Duška Jurišić „završava kao – mačiji kašalj“, te da je „neki već zovu i Duška Dugouška“ jer „u njenom programu ima dosta dezinformacija“.  Na ovaj tekst je uslijedilo i reagovanje Duške Jurišić u kojem je ona navela razloge svog nezadovoljstva objavljenim tekstom u ovom magazinu.

U njenoj reakciji je stajalo kako je  „neprihvatljivo i protivno etičkim standardima objavljivanje bilo kakvih informacija o bolesti ili drugih informacija koje predstavljaju zadiranje u privatni život“. Ona je naglasila da je “nanesena šteta njoj i njenoj porodici, pogotovo jer su objavljene potpuno netačne informacije, plasirane na uvredljiv i diskriminirajući način“.   Dalje se navodi kako je pozivanje na njeno djevojačko prezime Rakonjac „aluzija na njenu nacionalnu pripadnost“, što je u suprotnosti sa Kodeksom za štampu, dok su “tvrdnje da su optužbe za islamofobiju i mržnju prema reisu Mustafi Ceriću i Fahrudinu Radončiću veoma opasan nastavak kampanje protiv nje i njenih kolega na FTV”.

“Uvredljivi termini kao što su „Duška Dugouška...mačji kašalj“ u potpunosti razotkrivaju namjere autora članka da „na krajnje neprofesionalan, uvredljiv i primitivan način...diskredituje i omalovaži njen privatni i profesionalni život“, stajalo je u reagovanju Duške Jurišić na pomenuti tekst.

Od redakcije je zatraženo javno izvinjenje za nanesene uvrede i objavljivanje reagovanja, uz informaciju da će zaštitu profesionalnog i ličnog digniteta tražiti kod Vijeća za štampu u BiH, te relevantnih sudova. Kako od strane redakcije magazina Express nije uslijedila nikakva reakcija, niti objavljivanje njene reakcije, Duška Jurišić se obraća Vijeću za štampu BiH.

Sredinom decembra oglašava se Žalbena komisija Vijeća za štampu koja “nalazi da cijeli tekst, ne samo da nije u skladu sa Kodeksom za štampu BiH, već se protivi univerzalnim vrijednostima i dignitetu novinarstva, s posebnim naglaskom na drastično kršenje Člana 3 - Huškanje i Člana 9 – Privatnost, Kodeksa za štampu BiH.”

Do februara 2010. godine Dnevni Avaz na naslovnicama prati događaje u vezi sa odlukom o smjeni Duške Jurišić.  Naslovi  kao što su „Tiraž 'Avaza' nije pao, pala je struka na FTV-u“ iz 23.12.2009., „Duška Jurišić smijenjena, antibošnjačka politika ostaje“ od 20.01.2010.,  „Duška Jurišić je i dalje bjelkinja“ iz 01.02.2010. i „Duška Jurišić uklanjala je nepodobne Bošnjake“ iz 12.02.2010, jasno ukazuju na tendencije ocrnjivanja Duške Jurišić, ali i kompletne uređivačke politike jednog javnog emitera.

Sporni grafit i Fahrudin Radončić

Fašizam kao sredstvo obračuna: Fahrudin Radončić
PHOTO: gdb.rferl.org

Početkom godine (16.1.2010. ) Dnevni Avaz objavljuje tekst T. Lazovića naslovljen "Sramotan je postupak urednice Duške Jurišić “ u kojem se prenosi reakcija Bakira Hadžiomerovića.  Naime, u liftu RTV doma tih je dana osvanuo grafit sadržaja "Bakir-bandit, Duška - Dabić". Hadžiomerović je ocijenio "sramotnom činjenicu da u Dnevniku Federalne televizije nije objavljeno njegovo reagiranje" na uvredljive grafite u liftu RTV doma u Sarajevu.

“Ovdje se radi o tome da urednik Informativnog programa snosi odgovornost za te stvari. Ne bih vezao ni direktora, ni UO, uz ono što se pojavljuje u programu FTV-a. Vrlo dobro znam da govorim istinu. Za neobjavljivanje svog reagiranja smatram apsolutno odgovornim Dušku Jurišić i urednika deska tog dana, mislim da se zove Željko Tica, rekao je Bakir Hadžiomerović tada za “Dnevni Avaz”.

Slučajno ili ne, tri dana nakon sukoba sa Bakirom Hadžiomerovićem stiže i odluka o razrješenju sa pozicije urednice informativnog programa. Upravni odbor je razrješava dužnosti, a zamjenjuje je spomenuti Tica.  U saopštenju se pomalo čudno ističe profesionalizam Duške Jurišić, ali od nekog kvalitetnog obrazloženja zbog čega je Jurišićka smijenjena sa pozicije niti riječi.

U njemu se navodi kako “RTVFBiH odaje priznanje i zahvaljuje se na trudu, radu i znanju koje je Duška Jurišić tokom 21 mjeseca provedena na ovoj poziciji, nesebično ulagala obavljajući složeni urednički posao u najgledanijem i najutjecajnijem informativnom programu u BiH”.  Ne bi trebalo da se smjenjuje neko ko profesionalno “obavlja svoj posao u najgledanijem i najutjecajnijem informativnom programu”, međutim, očigledno je da prave razloge zna Upravni odbor i generalni direktor Džemal Šabić.

Nakon smjene slijedi salva već spomenutih tekstova u Dnevnom Avazu, na koji uprava Federalne televizije nije reagovala iako bi po svim uzusima trebala. “Duška Jurišić smijenjena, antibošnjačka politika ostaje” bio je, recimo, jedan od naslova koji nije pretjerano uzbudio uredništvo RTV Federacije. Vrhunac “antijurišić” stava u federalnim medijima događa se kada Fahrudin Radončić, lider Stranke za bolju budućnost i vlasnik Dnevnog Avaza gostujući na programu sarajevskog Radija Kalman iznosi slijedeće:

“Imamo situaciju da jedna gospođa koja je glavni urednik na jednom našem javnom servisu, koja nije Bošnjakinja radi taj posao. Nama je drago da je to jedini slučaj u zemljama regije da netko tko nije Srbin, tko nije Hrvat, tko nije, ne znam, Crnogorac može uređivati državni servis u zemlji u kojoj je pripadnik manjeg naroda. Ali ne možemo dozvoliti da ta osoba koja nije musliman ima ambiciju uredovati u našoj Islamskoj zajednici.”

Ovakav Radončićev stav nije ostao nezapažen. Čak se i u jednoj od depeša iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu iz 2. februara ove godine, a koji je osvanuo na Wikileaksu, spominje ova sumanuta Radončićeva izjava.

"Radončić je otvoreno prenosio Reisov povik protiv islamofobije, a posljednji slučaj je napad na bivšu glavnu i odgovornu urednicu Federalne televizije Dušku Jurišić, koja je izvještavala o Radončićevoj ulozi u skandalu sa Razvojnom bankom Federacije BiH. Radončić je izjavio da “ne možemo dozvoliti osobama koje nisu muslimani da budu urednici u našoj islamskoj zajednici” navodi se u depeši koju je potpisao sada već bivši ambasador SAD u BiH Charles English.

Udruženje BH novinara, te Linija za pomoć novinarima, takođe izražavaju “zabrinutost povodom nacionalističkih i rasističkih izjava Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine prema Duški Jurišić”.  Kako se navodi u njihovom pismu, “pozivanje na nacionalnu pripadnost Duške Jurišić i njeno antiislamsko djelovanje u kontekstu iskazivanja nezadovoljstva njenim uredničkim odlukama i načinom obavljanja novinarskih zadataka predstavljaju širenje mržnje na nacionalnoj osnovi, ali i nezapamćen javni atak na ljudski, profesionalni i nacionalni integritet osobe koja je više od dvije decenije gradila novinarsku karijeru i obilježila bosanskohercegovačko novinarstvo”.

Helsinški odbor za ljudska prava u BiH je takođe najoštrije osudio upotrebu jezika mržnje prema Duški Jurišić. Prema njihovom mišljenju, Radončić "šovinističkim rječnikom pokušava diskvalificirati i diskreditirati bivšu urednicu informativnog programa". ”Inzistiranje na tome da bi samo pripadnici jednog naroda u Bosni i Hercegovini trebali imati monopol na urednička mjesta u javnim informativnim kućama spada u retoriku zasnovanu na rasnim, etničkim i vjerskim predrasudama”, stajalo je u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH.

 

Da “apsurdistan” bude još zanimljiviji, u priču se upliće i Sanja Vlaisavljević, kolumnistkinja banjalučkog Glasa Srpske i Dnevnog Avaza koja Radončićeve riječi naziva “istrgnutima iz konteksta”. Vrhunac se događa na debati o maloljetničkoj delikvenciji u Sarajevu, u organizaciji njenog Centra za kulturu dijaloga, kada na prozivke Emira Suljagića, savjetnika sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena, Vlaisavljević odgovara ovako:

„Dio Radončićeve izjave je uzet za cjelinu, izvučen je samo jedan dio njegove izjave, kojim se hoće pokazati da je cjelina nacionalistička. Ako gospodin Radončić kaže „da nam je drago“ da imamo pripadnika drugih nacionalnosti, ali da nije prihvatljivo da se vrši hajka na Islamsku zajednicu, to je onda jedan sasvim prihvatljiv stav“, rekla je  Vlaisavljevićeva, a prenijelo Radio Sarajevo.

„Ono što mene iznenađuje jeste izostanak bilo kakve reakcije od strane Federalne televizije na ispade Fahrudina Radončica“, kaže Tanja Topić iz Banjaluke.

„Nezamislivo je da poslodavac, u ovom slučaju Javni emiter RTV Federacije BiH, nije stao u zaštitu jednog od svojih zaposlenih.“

Komentarišući Jurišićkinu smjenu, Tanja Topić kaže da „se čini da su Duška Jurišić i njen profesionalizam žrtve različitih menadžerskih i uređivačkih politika unutar jednog javnog medija“.

„Žalosno je da naša novinarska zajednica i ovo društvo dopuštaju da se na tako surov i primitivan način pljuju i vrijeđaju ljudi“, smatra Milkica Milojević, predsjednica Udruženja „BH novinari“.

„Ovo što se dešava Duški Jurišić je posljedica jednog nepravednog i silničkog miješanja politike, političara, te nekih vrijednosnih kategorija nisu primjerene građanskom društvu, u našu novinarsku profesiju“, dodaje ona.

Prema njenom mišljenju, „koleginica Jurišić je žrtva jer su se na njoj, narodski rečeno, kola slomila“.

“To se danas sutra može dogoditi mnogima od nas, jer je ovo društvo postavljeno na potpuno pogrešnim osnovima i zato što nikome ne bi palo na pamet da sugeriše hirurgu kako da operiše ili pekaru kako da pravi hljeb, ali mnogima pada na pamet da se miješa u naš posao, odnosno da vrši pritisak na novinare i urednike da prekrše profesionalne standarde. A ukoliko oni na to ne pristanu, a Duška nije pristala, onda im se ovo i dešava“, kaže Milojevićeva.

Duška Jurišić je gotovo pa nestala sa Tv ekrana, dok je Fahrudin Radončić postao ozbiljan politički faktor i ugledan i rado viđen gost po raznim televizijama, pa i Federalnoj.

Duška Jurišić je „de jure“ ostala urednica informativnog programa Federalne televizije, a de facto ona to više nije. U njenom slučaju, nažalost, pobijediće onaj čiji živci duže izdrže. A to u većini slučajeva biva onaj iza čijih leđa neko stoji. Bilo politički, bilo finansijski.

 * Tekst je preuzet sa prijateljske Buke

star
Oceni
4.91
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak