Region Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Javna sednica Apelacionog suda u slučaju Tuzlanska kolona

Ilija Jurišić u Beogradu, odbrana traži oslobađanje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: tuzlalive.ba

Tužiočeve beskrupulozne laži u mont - procesu, dokument koji ne postoji, predsednica prvostepenog Veća koja je napredovala i odabrala sudije da odlučuju o njenoj presudi, NATO koji uništava čak i ono što nikad nije postojalo - slika srbijanskog pravosuđa kroz sudbinu jednog čoveka

Veće Apelacionog suda u Beogradu održalo je u četvrtak javnu sednicu o žalbi na presudu kojom je na 12 godina zatvora osuđen dežurni u Kriznom štabu Tuzle Ilija Jurišić, zbog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna". Prilikom povlačenja poginuo je najmanje 51 vojnik, a Jurišić je, uz korišćenje spisa vojnog pravosuđa, osuđen za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe.

Osporena presuda iz februara 2013. godine je druga prvostepena presuda, budući da je Apelacioni sud ukinuo prvu, kojom je, takođe, osuđen na 12 godina zatvora, i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim većem.

U međuvremenu je transformacijom Okružni sud postao Viši sud u Beogradu; izabrano je novo veće koje odlučuje po nalogu Apelacionog suda. A pretpostavljeni sudijama iz tog veća postala je Vinka Beraha Nikićević, sudija koja je donela prvostepenu, presudu. Sinan Alić predsednik Fondacije "Istina, Pravda, Pomirenje, koja zastupa Iliju Jurišića, konstatuje da je Veće Višeg suda, "da bi se dodvorilo šefici, prepisalo sramnu presudu koja je već pala", i izreklo kaznu.

Sve vreme se namerno prikriva činjenica da je reč o sukobu JNA i tuzlanske policije
Photo: rferl.org

"Sve vreme se u drugi plan stavlja, ili, čak, namerno prikriva činjenica da je reč o sukobu JNA i tuzlanske policije, a ne nekakve izmišljene formacije, ili paravojske", kaže za E-Novine Sinan Alić.

Jedan od glavnih učesnika u ovom mont-procesu Milan Petrović, zamenik glavnog tužioca Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koji zastupa optužnicu, a i odgovara na žalbu odbrane, lagao je, budući da se na dosadašnjim suđenjima pozivao na nepostojeći sporazum o izvlačenju jedinica JNA iz Bosne i Hercegovine. Petrović je, zastupajući državu Srbiju pred vestminsterskim sudom u procesu Srbija protiv Ejupa Ganića, priznao da ne postoji takav dokument, a za domaću upotrebu imao je izmišljotinu da je sporazum navodno izgoreo u bombardovanju NATO.

Predstavnici nevladinih organizacija, a suđenju su prisustvovali posmatrači OEBS, Fonda za humanitarno pravo i Fondacije "Istina, Prada, Pomirenje", ističu da je ostalo nejasno zbog čega dosad nije prihvaćena izjava komandanta kasarne "Husinska buna" Mileta Dubajića, koji je rekao kako je sam odlučio o tome da se JNA povuče 15. maja, kao i komandanta javne bezbednosti Tuzle Meha Bajrića, koji je tvrdio da Ilija Jurišić nije mogao da zna ništa o njegovim pregovorima sa JNA.

Branioci su ponovili da prvostepeni sud nije utvrdio sve činjenice koje je Apelacioni sud tražio obarajući prvu presudu, a rekli su i da postoje protivrečnosti u odnosu na činjenice koje su izvedene na suđenju. Naredba “na vatru odgovori vatrom", koju je preneo Jurišić, izrečena je kad je sukob JNA i tuzlanske policije uveliko trajao i nije imala nikakvog uticaja na posledice, konstatovala je odbrana.

Tužilac je u odgovoru na žalbu insistirao da je ponovljeno suđenje dalo isti rezultat kao prvo, a bavio se delom koji se odnosi na postojanje "perfidnog plana". Ocena veštaka vojne struke, međutim, ukazuje na to da je sasvim moguće da su "stvari izmakle kontroli", odnosno da se "perfidni plan" ne primenjuje kada postoji "veliki ulog" (u koloni je bio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović).

Javni deo sednice je završen, za sedam do deset dana odlučiće se o tome da li će ponovo biti pozivani svedoci.Apelacioni sud može da potvrdi prvostepenu, da je preinači ili da otvori glavni pretres, odnosno da sam izvede ključne dokaze, a potom donese presudu.

Ilija Jurišić se brani sa slobode, zdravlje mu je, nakon tri godine pritvora ozbiljno narušeno, ali je došao na suđenje. "Hoću da verujem u pravdu, hoću da verujem u stručnost, nepristrasnost i nepovodljivost Apelacionog suda i da taj sud, u koji imam poverenje, neće dozvoliti da u ovom civilizovanom društvu strada sasvim nevin čovek", rekao je Ilija Jurišić.

star
Oceni
2.30
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak