Region Kosovo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (17)

Uspostavljanje reda i zakona

Kosovski carinici na Jarinju i Brnjaku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: BETA

Na prelazima Jarinje i Brnjak od jutros se nalaze pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima EULEX-a, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi, a prenosi RTS. Operacija je izvedena nešto pre osam sati tako što su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno sa pripadnicima EULEX-a, na prelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića

EULEX će, naveo je Redžepi, obavljati operativni deo poslova na prelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Redžepi je rekao da je operacija izvršena bez problema. Na prelazima i putnim pravcima na severu Kosova Srbi su se organizovali i postavili barikade kako bi sprečili preuzimanje prelaza. Kod prelaza Brnjak dodatno su ojačane barikade. Građani opštine Leposavić jutros su došli u velikom broju na administrativni prelaz Jarinje. Oni su se okupili ispred bodljikave žice koju su pripadnici KFOR-a sinoć postavili zatvorivši ovaj prelaz.

Kosovski premijer Hašim Tači informisao je danas Vladu Kosova da je akcija odlaska pripadnika policije i carine Kosova na prelaze Brnjak i Jarinje uspešno okončana i pozvao građane da sačuvaju mir i red. On je na vanrednoj sednici vlade rekao da su akciju podržali KFOR, EULEX i zemlje velike petorke (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija), kojima je zahvalio na podršci u ostvarivanju akcije.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani izjavio je da se operacionalni plan Vlade Kosova o uspostavljanju reda i zakona na severu zemlje ostvaruje kako je i predviđeno, prenosi Beta.

"Sve se ostvaruje na osnovu operacionalnog plana. Na vreme su na prelaze Jarinje i Brnjak stigli pripadnici policije i carine Kosova i
pripadnici EULEX-a. Za sada nije zabeležen ni jedan incident", rekao je Keljani.

Prema njegovim rečima, jedna mala grupa ljudi protestuje u severnom delu Kosovske Mitrovice u neposrednoj blizini mosta na Ibru. RTS javlja da su Srbi sa 10 kamiona šljunka blokirali prelaz Jarinje sa kosovske strane.

****

Beta: Manji požar na Jarinju, ne zna se uzrok

Na administrativnom prelazu Jarinje, na prostoru ka centralnoj Srbiji, oko 13 sati je izbio manji požar, a za sada je nejasno šta je uzrok požara. Požar je izbio između bodljikave žice i barikade i pripadnika KFOR-a koji, međutim, ne reaguju i ne gase nisko rastinje koje je zahvatio plamen. Reporter agencije Beta na Jarinju nije mogao da vidi šta je uzrokovalo požar. Na prelazu sa strane centralne Srbije samo su novinari i desetak građana od kojih jedan nosi zastavu SRS. Pristalice SRS, koje KFOR nije pustio na Kosovo, skinule su natpise koje su sinoć postavili vojnici - "Stop ili mi budemo pucali".

star
Oceni
3.96
Ostali članci iz rubrike Kosovo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak