Region Kosovo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Međuverska konferencija u Prištini

Jevrejski vođa na Kosovu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Twitter

Jared Sapolsky je član Tribe-a, grupe koja osnažuje mlade Jevreje da izgrade zajednicu na području Njujorka. U nastavku su njegovi osvrti o prvom putovanju na Kosovo na Međuversku konferenciju na Kosovu održanu prošle nedelje. Tekst je uobličio i objavio rabin Joshua Stanton, takođe jedan od učesnika konferencije Interfaith Kosovo

Poslednjih desetak dana proveo sam putujući Evropom. Iako je moja grupa uspela da obiđe šest različitih zemalja, naš put je nastavljen nakon poziva na godišnju Međuversku konferenciju na Kosovu, koju je organizovala vlada Kosova. Ukratko, bilo je neverovatno.

Kao Amerikanci, mi ponekad prerano sudimo, bez kompletnih činjenica. Ono što je gore, zauzimamo poziciju koja ukazuje da su naši stavovi gotovo jednaki činjenicama. U danima pred ovo putovanje, list New York Times je objavio članak na naslovnoj strani naglasivši uticaj koji su zemlje Persijskog zaliva imale na Kosovu, kao i mali deo društva koji se zapravo pridružio ekstremističkim grupama u inostranstvu. Nakon nevoljnog čitanja članka, odlučio sam da ne obraćam pažnju na njega i sam prosudim.

Sedeći ovde u avionu iznad Atlantika, na putu kući, ka Njujorku, moja omiljena sećanja sa puta nisu iz Dubrovnika, a ni iz Beča. Delovi ovih poslednjih 10 dana koji će mi nesumnjivo zauvek ostati u sećanju su oni iz Prištine, glavnog grada Kosova. I dalje ne mogu da verujem da je vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Petrit Selimi došao da lično pozdravi našu grupu pre početka konferencije i nastavio da nas hvali u hodnicima i traži naša mišljenja. Ne mogu da verujem da je njegovo osoblje učinilo da se osećamo kao kod kuće, i da smo upoznali ne jednog, već dva dobitnika Nobelove nagrade. Ne mogu da verujem da je većinski muslimanska zemlja tako prihvatila Amerikance i Jevreje - i da sam se osećao prijatno dok sam javno govorio o svom identitetu sa svima koje sam upoznao.

Photo: Twitter

Od trenutka kada smo stigli na Kosovo, dočekali su nas zvaničnici Ministarstva inostranih poslova koji su rezervisali naše letove kao da smo dugogodišnji članovi porodice. Odmah se javilo prijateljstvo između članova Tribe-a i učesnika Međuverske konferencije na Kosovu iz celog sveta. Nije bilo reda radi i sve je brzo preraslo u duge večeri veselja i dubokih razgovora. Zbog prirodne veze između lidera Interfaith Kosovo i nas, Tribe je upoznalo aspekte Kosova koje ne možemo videti na drugom mestu.

Na moje iznenađenje, bez obzira na to gde su živeli učesnici, od Finske do Ujedinjenih Arapskih Emirata, svako sa kim sam razgovarao je mogao da podeli izvanredno i iskustvo iz prve ruke o Izraelu i jevrejskom gostoprimstvu. Oni su istinski shvatili jevrejsku kulturu i istoriju - i naterali me da poželim da saznam više o Kosovu, Balkanu i albanskoj istoriji.

Napustio sam konferenciju proširenih vidika i obnovljenom nadom u budućnost. Takođe sam bio daleko više zbunjen nego ikada o nedavnom negativnom pisanju štampe o Kosovu. Zašto treba kritikovati Kosovo tako neproporcionalno, kada je ono odani prijatelj Amerike? U vreme kada tražimo muslimanske saveznike, prijatelja u sumornim vremenima, ovde je zemlja sa populacijom koja je 80% muslimanska i koja nas iskreno i silno voli. Postoji statua Bila Klintona u centru grada! Kosovo ima svoj memorijalni centar Holokausta izvan zgrade parlamenta, uprkos maloj jevrejskoj populaciji. Otkrio sam da se engleski mnogo više govori u Prištini nego u Beču. U svojoj petoj godini, Međuverska konferencija na Kosovu je imala najveći odziv do sada (skoro 300 ljudi!), što je čini jednom od najznačajnijih međuverskih konferencija na svetu.

Kosovo je toliko daleko ispred mnogih drugih zemalja i prirodni većinski muslimanski saveznik Sjedinjenih Američkih Država. Ima mladu populaciju, čija je prosečna starost 28 godina, i svetlu budućnost pred sobom. Skloni smo da sudimo gore o našim prijateljima nego o našim neprijateljima.

Ne postoji ništa kao kada pripadate jevrejskoj grupi, sa rabinom koga, izgleda, zna polovina ljudi, u zemlji na drugoj strani sveta gde se osećate kao da ste kod kuće.

*Prenosimo iz Huffington Posta

star
Oceni
3.95
Ostali članci iz rubrike Kosovo
Tagovi