Region Kosovo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Postavljanje temelja

Kosovo spremno za proces pridruživanja NATO

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA

Prištinski zvanični pozdravili su u četvrtak odluku američkog Kongresa da od administracije SAD zatraži postavljanje temelja za pridruživanje Partnerstvu za mir i NATO-u, a kosovski predsednik Hašim Tači je tim povodom izjavio da su Kosovske bezbednosne snage spremne da se transformišu u kosovske oružane snage

Tači je za RTK rekao da će te snage biti "multietnička sila" i radiće u skladu sa NATO standardima. On je rekao da kosovske institucije treba da donesu odluku o formiranju oružanih snaga u najkraćem mogućem roku. Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je izjavio da je to veoma dobra vest za sve građane Kosova.

"Ovo je veoma dobra vest za sve građane Kosova koji žele da vide našu zemlju kao deo Severnoatlantskog saveza u najkraćem mogućem roku. Takođe je još jedan dokaz o večnom prijateljstvu Sjedinjenih Američkih Država, budući da se time pokazuje da nam je Amerika saveznik i da uvek možemo da računamo na njihovu podršku", napisao je Veselji na svom Fejsbuk nalogu.

Ministarka bez pertfelja, zadužena za tehnički dijalog Beograda sa Prištinom Edita Tahiri je rekla tokom posete Tirani da je uspostavljanje Oružanih snaga Kosova  jedan od prioriteta aktuelne vlade i biće, kako kaže, završeno do kraja ove godine.

Kongres SAD pozvao je američku administraciju da pripremi Kosovo za prijem u Partnerstvo za mir, tvrdi kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku. Kosovo namerava da uđe u proces pridruživanja NATO, a Čitaku kaže da je odluka Kongresa jednoglasna. Kongres je, naime, kaže Čitaku, usvojio amandman kojim se američka administracija poziva da pripremi Kosovo za prijem u Partnerstvo za mir.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Kosovo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak