Region Kosovo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (19)

Ulrike Lunaček, predsednica EP

Nema pristupa EU bez priznanja Kosova

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Peter Rigaud

Potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček kaže da nije neprijatelj Srbije, ali da je sigurna da Srbija neće pristupiti EU bez priznanja Kosova. Ona je navela da svoje tvrdnje zasniva na iskustvu koje je EU već imala sa Kiprom

Lunačekova je na marginama “Foruma civinog društva – Beograd”, u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od retkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

“Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja”, rekla je Lunačekova.

Ona je kazala da jeste jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih.

Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, “zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije”.

“To je razlog zašto vidim da će bilo koja država članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice”, rekla je Lunačekova i dodala: “Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU."

Ona smatra da će se “unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima”.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Kosovo
Tagovi