Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Slobodna Dalmacija o odnosu HDZ-a prema ćirilici

Dva lica HDZ-a

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: braniteljski-portal.hr

Lider najuticajnije opozicione stranke, Hrvatske demokratske zajednice, Tomislav Karamarko, koji se protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru i traži od hrvatske vlade da to bude grad od "posebnog pijeteta", nije tako mislio ranije kada je njegovo tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovelo propagandnu akciju kako bi podstakli Srbe da traže izdavanje dvojezičnih ličnih dokumenata

Slobodna Dalmacija objavila je faksimile dokumenata koji ukazuju na to da je Karamarko, koji je ranije bio ministar unutrašnjih poslova i visoki funkcioner HDZ-a, ni u jednom trenutku, ničim nije dao do znanja, ni na užem kabinetu, ni na sednici vlade, a ni kasnije tokom saborske raspave, da se protivi uvođenju ćirilice u Vukovaru. On nije od tadašnje predsednice HDZ Jadranke Kosor tražio da ga na bilo koji način poštedi obaveza oko te akcije.

Karamarko je u četvrtak, međutim, više nego decidan u tvrdnji da aktuelna vlada postojeći Ustavni zakon o manjinama sprovodi na nezakonit način. On brani Vukovar od ćirilice argumentima da nije ni vreme ni mesto da to pismo završi na tablama, natpisima i pločama u gradu heroju. Tvrdi i da ćirilica vređa osećaje vukovarskih Hrvata. Njegov HDZ traži moratorijum od 20 godina na uvođenje ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Upitan nedavno kako to da je ta stranka promenila politiku s obzirom na to da je samo godinu dana ranije, zajedno sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) Milorada Pupovca uvela ćirilicu u Vukovaru, Karamarko je rekao da je to bio HDZ pre njegovog dolaska, a da se ovaj HDZ sa tim ne slaže.

“Ovo nije drugi HDZ, ali je drugačiji. Ne mogu ja ulaziti u to što je mojim prethodnicima bilo u glavi”, rekao je Karamarko.

Samo četiri godine ranije Karamarko je bio član grupe ministara koji su u Saboru branili Izvještaj o sprovođenje Ustavnog zakona o nacioalnim manjimana za 2009. godinu.

Kosor i Sanader: Izvesni HDZ-ovci za koje Karamarko nije čuo
Photo: Stock

Njegovo ime se, navodi list, našlo na dokumentu koji je tadaašnja premijerka Jadranka Kosor uputila u Sabor, a u kojem se vlada hvali napretkom u svojoj politici prema manjinama. Objavljeni faksimili dokumenta svedoče da je, na primer, na jednom istaknutom mestu na početku pomenutog Izvještaja spomenut vukovarski primer. Podseća se i da je Gradsko veće Grada Vukovara 14. jula 2009. godine donelo novi Statut Grada Vukovara, kojim se uređuje slobodna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma i u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog delokruga Grada Vukovara.

Tada je, piše “Slobodna Dalmacija”, ćirilica u Vukovar ušla na velika vrata iako, kako se navodi, u tom trenutku nije bilo nikakve zakonske osnove za njeno uvođenje, osim dobre volje vukovarkih HDZ-ovaca.

Prema tada važećem popisu, dodaje se, stanovništva iz 2001. godine, Srbi u Vukovaru nisu činili više od trećine stanovništva, što je granica za primenu Ustavnog zakona.

Ipak, uz ćirilicu, predstavnicima srpske manjine u tom gradu Statutom je zagarantovana i ravnomerna zastupljenost u upravnim telima grada Vukovara, trgovačkim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim osobama koje obavljaju delatnosti kao javne službe, a čiji je osnivač Grad Vukovar.

Tadašnji potpredsednik Vlade Slobodan Uzelac izjavio je za “Slobodnu” da se seća atmosfere koja je vladala kada su manjinske teme bile na tapetu tokom koalicione vladavine HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i SDSS-a.

“Niko se nikada nije protivio. Ne samo da nije bilo disonantnih tonova na našim zatvorenim sjednicama nego ih nije bilo ni u primislima. Oko ovih pitanja bili smo unisoni, a svim postignućima smo se hvalili. Zato je bilo svejedno ko će od nas u Saboru braniti taj Izvještaj, jer bi svi govorili isto, bilo da je to bio ministar Davorin Mlakar ili Karamarko”, rekao je Uzelac.

Karamarko, međutim, nije jedini. I bivši ministar Mlakar kaže da HDZ jeste za sprovođenje Ustavnog zakona, s tim da se on mora čitati u celokupnom tekstu, a to, prema njegovim rečima, znači da se ne sme ići na štetu većinskog naroda, a to se u Vukovaru upravo događa.

star
Oceni
4.11
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak