Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Osmi dan prosvjeda protiv uvođenja drugog pisma

Josipović očekuje dogovor o ćirilici u Vukovaru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Sve su stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti. Sad, zajedno s drugim institucijama, moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je da priprema inicijative za dogovor u vezi s uvođenjem ćiriličnog pisma u Vukovaru. U razgovoru za zagrebački Jutarnnji list, prvi čovjek Hrvatske je rekao da se moraju uvažavati prava srpske zajednice, s jedne strane, i ratne traume građana hrvatske nacionalnosti, s druge.

“Pred koji mjesec, kada je ta tema bila vruća kao i danas, razgovarao sam i s predstavnicima Stožera (Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, prim. e-novine), i sa predstavnicima srpske zajednice. Činilo mi se da je moguć dogovor o načinu i dinamici provedbe zakona, kao i mjestima gdje bi se ćirilični natpisi postavili. Istina, ima ljudi koji nisu za dogovor, ali, takvi su manjina. Najbolje bi bilo da su prvu tablu zajedno postavili predstavnici vlasti, branitelji i predstavnici srpske zajednice”, rekao je Josipović.

Prema njegovom mišljenju, iako ima grupa koje bi prosvjede u Vukovaru iskoristili u dnevnopolitičke svrhe, oni se ne nalaze među prosvednicima.

“Kad sam razgovarao s njihovim predstavnicima, izričito su se odricali stranačkih politika. Dobro je i to što su se ogradili od nasilja”, smatra hrvatski predsjednik.

“Sve su stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti. Sad, zajedno s drugim institucijama, moraju pokazati da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevnopolitičkih poena”, ističe Josipović.

Inače, u ponedjeljak je osmi dan za redom u Vukovaru održan prosvjed protiv uvođenja ćirilice u tom gradu. Organizator prosvjeda, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, najavljuje kako će se demonstracije nastaviti cijeli tjedan, mirnim okupljanjima u Vukovaru i okolnim naseljima.

Prosvjednici kažu da neće nasilno skidati ploče s pročelja vukovarskih zgrada - jer očekuju da će to učiniti Vlada koja ih je i postavila prošloga ponedjeljka.

star
Oceni
3.50
Ostali članci iz rubrike Hrvatska