Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (79)

Umjesto ćirilice traže moratorij

Prosvjed protiv dvojezičnosti u Vukovaru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: www.index.hr

"Branili smo Vukovar a ne Вуковар", "Nije ovo Srbija" te "Zar su se za ovo naši očevi borili", neke su od poruka koje su se mogle pročitati na transparentima prosvjednika koji su se u subotu okupili u Vukovaru na protestu protiv uvođenja dvojezičnosti u tom gradu

Oko 20.000 ljudi okupilo se u subotu u Vukovaru, na prosvjedu koji nosi naziv "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici". Organizator prosvjeda je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, potporu su došli dati i branitelji iz svih djelova Hrvatske te oni iz BiH, javlja Hrvatska radiotelevizija.

U stožeru smatraju kako u Vukovaru još nije došlo vrijeme za uvođenje dvojezičnosti te kako će stavljanje ćirilićnog u ravnopravni položaj s latiničnim pismom rezultirati međunacionalnom nesnošljivosti i ugroziti dugo stvaran mir u tome gradu.

Između ostalog traže da se Grad Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili da se na uvođenje dojezičnosti u taj grad stavi moratorij na najmanje 50 godina.

Oboružani brojnim transparentima političarima poručuju da su ih izdali. "Branili smo Vukovar a ne Вуковар", "Nije ovo Srbija" te "Zar su se za ovo naši očevi borili", neke su od poruka koje su se mogle pročitati na transparentima.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu u Vukovaru živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a u kojem slučaju, sukladno Ustavnom zakonu o pravim nacionalnih manjina, pripadnici te nacionalne manjine imaju pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

U organizaciji Kluba 148. brigade iz naselja Trnja, na glavnom zagrebačkom trgu, 11:55 okupilo se dvadesetak branitelja u znak potpore prosvjednicima u Vukovaru, prenosi RSE.

star
Oceni
2.00
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi