Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (307)

Drugostepena presuda

Gotovina i Markač oslobođeni

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: ICTY

Haški tribunal oslobodilo je u petak ujutru hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača po svim točkama optužnice i naložio da odmah budu pušteni na slobodu, javlja novinar agencije Anadolija * Hrvatski državni vrh zadovoljan presudom * Gotovina i Markač u petak popodne avionom stižu iz Haaga u Hrvatku, gdje će im biti priređen svečani doček

To je drugostepena presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su u aprilu prošle godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tokom i nakon Oluje.

"Ante Gotovina i Mladen Markač se oslobađaju po tačkama 1, 2, 4, 5 , 6, 7, 8 i 9 optužnice", kazao je sudija Theodor Merron, potvrđujući da su dvojica sudaca izdvojila svoje mišljenje u ovoj presudi.

Uz ostalo, dvojica hrvatskih generala su oslobođena za progon, deportacije, nečovječno postupanje, pljačke...

General Ante Gotovina i Mladen Markač su prvostepeno osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem protjerivanja Srba iz Krajine za vrijeme i nakon operacije "Oluja" 1995. godine.

Tužilac se nije žalio na prvostepenu presudu.

Gotovina je u pritvoru već proveo nešto manje od sedam godina, a Markač više od pet i po.

Hiljade ljudi diljem Hrvatske u četvrtak uvečer su molile za slobodu hrvatskih generala koje su smatrali nepravedno osuđenima.

Hrvatska nije odgoorna za zločine pojedinaca, ali mora kazniti svakog počinitelja: Ivo Josipović
Photo: EPA/ANTONIO BAT

"PAO NAM JE KAMEN SA SRCA": Državnici u Hrvatskoj pozdravili su oslobađajuću presudu dvojici generala. Predsjednik Ivo Josipović rekao je da se ovom odlukom pokazalo da "Hrvatska nije počinila etničko čišćenje i da je borba naših branitelja za slobodu bila pravedna i časna".

Presuda Haškog tribunala je zakonita i pravedna i potvrdila je ono što smo mi u Hrvatskoj vjerovali – da su generali nevini, da hrvatsko vodstvo i Oružane snage nisu djelovali kao zločinački poduhvat koji je imao za cilj progon civila, naših sugrađana srpske nacionalnosti,“  kazao je u posebnom obraćanju predsjednik Ivo Josipović.

On je naglasio da hrvatskoj državi ostaje odgovornost  da brine za sve žrtve rata i kazni sve individualne zločine kojih je bilo i na strani obrane.

„Hrvatska država nije odgovorna za zločine pojedinaca, ali jest odgovorna da se svaki počinitelj zločina kazni, bez obzira o kome se radi,“ poručio je Josipović.

Radi se o dvojici nedužnih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio težak, krvav i pravedan za Hrvatsku: Zoran Milanović
Photo: siol.net

Premijer Zoran Milanović nije krio olakšanje: „Pao nam je kamen sa srca,“ kazao je Milanović, dodavši kako se  „radi se o dvojici nedužnih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio težak,  krvav i pravedan – što se Hrvatske tiče.“ I on je kazao kako je u ratu bilo i grešaka, ali da za njih nisu odgovorni Markač i Gotovina, već hrvatska država.

„Prema onima prema kojima se hrvatska država ogriješila, hrvatska država će svoj dug pravde ispuniti, i to u ovom trenutku ne smijemo zaboraviti. A Markaču i Gotovini – hvala što su toliko dugo izdržali za Hrvatsku,“ poručio je premijer.

Kako javlja Radio Slobodna Europa, Po Gotovinu i Markača u Hag kreće Vladin avion u kojem će biti ministri obrane Ante Kotromanović i hrvatskih veterana Predrag Matić. Očekuje sa da avion  s generalima nešto prije 15 sati kreće iz Haga.

Kotromanović, koji je u „Oluji“ služio pod Gotovininim zapovjednišvom, kazao je kako je oslobađajuća presuda „veliko olakšanje za sve branitelje“ i – konačno – i  „papirnati“ dokaz da je u „Oluji“  „ posao obavljen vojnički časni i pošteno, pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.“

Ministar hrvatskih veterana Matić, inače vukovarski branitelj i potom logoraš u Srbiji, najavio je da će Gotovinu i Markača pozvatu u nedjelju u Vukovar, na obilježavanje obljetnice pada grada.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić izrazio je zadovoljstvo presudom  i uvjerenje da će ova presuda dokazati da Hag sudi u skladu s pravnim normama, a ne politički, kako se ne jednom u Hrvatskoj tvrdilo.

Dobra vijest za generale, ali tko je odgovoran za ubojstva civila i progon?: Milorad Pupovac
Photo: slobodnadalmacija.hr

PRONAĆI ODGOVORNE ZA UBOJSTVA I PROGON CIVILA: Predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac kazao je novinarima kako je ovo „dobra vijest za generale i sve one koji su vjerovali u njihovu nevinost, ali da se postavlja pitanje  - tko je odgovoran za ubojstva civila, uništavanje imovine i posljedice progona.“

Centar za suočavanje s prošlošću „Documenta“ , nakon današnje oslobađajuće presude, poručuje kako se ne snije dopustiti da zločini počinjeni tijekom i nakon „Oluje“ ostanu tragedija bez epiloga. Oni podsjećaju da u Hrvatskoj nema još nijedne pravomoćne presude za ratne zločine u „Oluji“ i nakon nje – primjerice Golubić, Gošić i drugo, a da je postupak za ratne zločine u Gruborima upravo u tijeku.

SLAVLJE DILJEM HRVATSKE: Branitelji i braniteljske udruge na Trgu bana Jelačića i Đurđevcu koji su pratili prijenos presude oduševljeno su pozdravili zaključke Žalbenog vijeća kojima je praktički srušena cijela presuda, javlja Hrvatska radiotelevizija..

Euforija u Rijeci
Photo: Novi list

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm je nakon što je pročitana odluka pozvao građane na molitvu i izrazio zadovoljstvo oslobađujućom presudom.

Na Trgu bana Jelačića nastalo je slavlje i oduševljenje okupljenih građana i branitelja koji su mahali hrvatskim zastavama i ratnim zastavama borbenih postrojba iz Domovinskog rata, a u središtu grada građani trubama iz automobilima pozdravljaju oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

Pakoštani
Photo: Novi list

General Željko Sačić istaknuo je da je sada rat konačno završio. Dokazali smo svijetu da smo se borili kako smo mogli i samo branili svoju državu i narod, kazao je Sačić okupljenim braniteljima i građanima.

Skup je završio spontanim pjevanjem hrvatske himne "Lijepa naša domovino", a posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb pozvao je sve da posjete Vukovar na dan obilježavanja okupacije grada, 18. studenog. Nakon završetka programa građani su se u koloni uputili na molitvu u zagrebačku Katedralu.

Zagreb
Photo: RSE

Na ulicama su također slavili stanovnici Splita, stotinjak branitelja i građana Vukovara, Dubrovnika, Osijeka, Rijeke ...

star
Oceni
2.52
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi