Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (85)

Tako je govorio Franjo Tuđman

Kao da ih nikada nije ni bilo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/ Antonio Bat

Svi mediji previđaju jednu važnu činjenicu vezanu za presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Uz njih su zločincima proglašeni i Franjo Tuđman i Gojko Šušak. O tome šta se planiralo nakon "Oluje" može se čuti iz njegovih govora te 1995. godine, nekoliko dana nakon vojno-redarstvene akcije

Dvadesetak dana poslije "Oluje", vlak napunjen pripadnicima političke i društvene elite provezao se od Zagreba do Splita. Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman bio je posebno nadahnut kad je govorio o akciji "Oluja" u Karlovcu i Kninu. Njegove riječi, koje donosimo u ovom tekstu, našle su svoje mjesto i u haškoj presudi Gotovini i Markaču.

* Zagreb

 

* "... a ono što je posredno ona vrijednost, koja se ne može izraziti, ta čvrsta budućnost Hrvatske s obzirom da nema više onih koji bi je ugrožavali u hrvatskom nacionalnom tijelu, to se ne može izraziti nikakvim novcem, nego upravo time da je ovim korakom budućnost hrvatskog naroda, suverene i nezavisne hrvatske države, jednom za vazda, osigurana za buduća stoljeća i milenije!"

* Karlovac

* "Vi, ovdje u Karlovcu, bili ste izloženi pokušaju da se Karlovac srbizira, kao i čitava Hrvatska."

* "Ovdje u Karlovcu vladali su, kao i u čitavoj Hrvatskoj, glavnim elementima vlasti. Bilo ih je 60 posto i ovdje u Karlovcu, čak i 68 posto u policiji, kao i u financijama, kao i u svim drugim važnim službama."

* "... iako smo im, u isto vrijeme, ne samo obećavali, nego i u stvarnosti davali prava. Ostavili smo ih u školama, na Zagrebačkom sveučilištu, u sudovima. I u sudovima ovdje kod vas u Karlovcu i sad ih ima, ja mislim trećina, od 21 suca u Općinskom i Županijskom sudu, 7 Srbina ima i ovdje u Karlovcu! Ima ih i u policiji, ne više 68 posto, ali ih ima 3-4 posto, koliko im pripada. Ima ih u zagrebačkim vrhovnim sudovima, na sveučilištima i u Hrvatskom državnom saboru!"

* "... ali je Hrvatska nuđala tim Srbima, čak i u ove dane, kad smo oslobađali svoje krajeve, da ćemo im jamčiti i ljudska i etnička prava, ako priznaju tu hrvatsku državu, međutim, oni su se sami odlučili i pred silom naše vojske, napustili Knin, napustili i Dalmatinsku zagoru i Liku i Kordun i Baniju i otišli su! Neka im je sretan put!"

* "Nisu htjeli ovu državu, onima koji su ostali i koji će se pojedinačno vratiti, mi ćemo priznati ljudska i građanska prava, ali više nikada neće moći vladati u Hrvatskoj!"

* "... i sada nam svijet, neki nerazumni ljudi i u Hrvatskoj i u svijetu, predbacuju da mi vršimo etnička čišćenja! Ne, i u vrijeme 'Oluje' i ja i hrvatska Vlada, pozivali smo da ostanu, međutim, oni su otišli!"

* "Od biblijskih dana, od Staroga zavjeta, koji je proklamirao načelo, oko za oko, zub za zub, pa i sa svojim Novim zavjetom, nije uspio to i takvo ogorčenje ljudi, kojima je nanesena nesreća, zlo, da se to prevlada na način da onima, koji su činili zlo, da ne bude uzvraćeno zlo!"

* "Pozivamo hrvatske ljude da se ne osvećuju, da ne uništavaju kuće Srba, koji su otišli, jer to je sada hrvatska imovina!"

* "... i mi moramo smjestiti tih svojih, još uvijek, 380.000 prognanika i izbjeglica, moramo ih smjestiti u domove, kuće i imanja, koja su ostala, koja su na hrvatskoj zemlji i koja su vlasništvo hrvatskog naroda, hrvatske države!"

* Knin

* "Tako dugo dok su bili u Kninu, dok je Knin bio pod okupacijom, tako dugo budućnost hrvatske države nije bila sigurna. Od 'Oluje', od ovih naših dana, ona jeste! Nikada više i nitko neće je moći ugroziti!"

* "... sve do 1522. godine, dok ga nisu osvojili turski osmanlijski osvajači i dok, zajedno s njima, nisu došli i oni, koji su do jučer bili u našem hrvatskom Kninu, al' danas, to je hrvatski Knin i nikada više nema povratka na ono što je bilo da nam usred Hrvatske šire rak, koji je razarao hrvatsko nacionalno biće, koji nije dopuštao da hrvatski narod bude zaista sam svoj na svome, da Hrvatska bude sposobna za samostalan život pod kapom nebeskom u svjetskoj zajednici suverenih naroda."

* "Šta je to bilo, povijesno, da je Knin bio takav užas antihrvatski, koji je doveo do toga da i 1990. započnu borbu protiv samostalne, demokratske Hrvatske, ali evo, koji ih je doveo i do toga da neslavno nestanu i iz Knina i iz ovih krajeva, kao da ih nikada nije bilo."

* "Ovdje u Kninu spremali su se za dugotrajno ratovanje, kovali su svoje novce, a onda, pod snagom hrvatske vojske, pod mudrošću naših odluka, našeg vodstva, nestalo ih je, kao da ih za 2-3 dana, nisu imali vremena da pokupe svoje prljave pare, devize, niti gaće!"

* Tekst preuzet sa prijateljskih Novosti

 

star
Oceni
4.35
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak