Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (241)

Gotovina i Markač krivi, Čermak na slobodi

Vlast i opozicija nezadovoljni presudom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA

Ivan Čermak stigao je u Zagreb vladinim avionom nešto posle 18 časova, a na aerodromu ga je dočekala premijerka Jadranka Kosor * U prvim reakcijama na presudu Tribunala trojici generala, državni vrh Hrvatske nije skrivao nezadovoljstvo činjenicom da su Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora. Josipović: Zločinački poduhvat nije postojao, dokazaćemo u žalbenom postupku * Jadranka Kosor: ''Oluja'' je bila legitimna vojna operacija

Oko pola sata po izricanju presude trojici generala, premijerka Hrvatske zakazala je vanrednu konfereciju za novinare, na kojoj je kazala da je odluka Tribunala prvostepena, te da će Hrvatska pokrenuti žalbeni postupak.

SRP POHVALIO PRESUDU Socijalistička radnička partija Hrvatske ističe da je presuda Tribunala potvrda da je ''Oluja'' bila planirana, organizovana i sprovedena kao akcija etničkog čišćenja. ''Kreatori te politike, od kojih nažalost danas neki nisu više među živima (pa su time izbjegli sud pravde), unesrećili su veliki broj građana i hrvatske i srpske i drugih narodnosti. S tim posljedicama moramo živjeti u traumatiziranom društvu koje tek čekaju golemi napori u normalizaciji odnosa među ljudima na prostoru zahvaćenom ratom 90-tih i političkim promjenama koje su usljedile'', navodi se u saopštenju SRP-a.''Budući da je prvostupanjsko vijeće utvrdilo da je Hrvatska djelovala u udruženom zločinačkom postupku. To je za Vladu RH  neprihvatljivo. Poduzet ćemo sve da se ta kvalifikacija pred drugostupanjskim vijećem poništi. Vlada je naručila studiju o teoriji zajedničkog zločinačkog pothvata i ta studija pravnih stručnjaka je poslana sudu", rekla je Jadranka Kosor u kratkoj izjavi.

Podsetimo, sudsko Veće, kojim je predsedavao Alfons Ori, je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasilo krivim po osam od devet tačaka optužnice, i to za progon stanovništva, deportaciju, pljačku javne i privatne imovine, razaranje, ubistva, nečovečna dela, dok osuđeni  nisu krivi po trećoj tački koja uključuje nečovečna dela i prisilno premeštanje, kao zločin protiv čovečnosti. Treći general Ivan Čermak oslobođen je po svim tačkama optužnice.

Predsednica hrvatske Vlade ističe da je stav čitavog državnog vrha o operaciji ''Oluja'' jasan, te da je to bila ''legitimna vojna operacija, s ciljem oslobađanja hrvatske teritorije od okupacije''. ''Mi se istine ne bojimo, ponosni smo na sve koji su omogućili da danas budemo slobodna država. Hrvatima želim zahvaliti što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo. Uvjerena sam da ćemo i u ovoj situaciji pokazati jedinstvo i iskazati našu vjeru u hrvatsku budućnost", zaključila je Kosor, dodavši da je za popodne zakazala sednicu Vlade na kojoj će biti razmotreni dalji koraci u ovom slučaju.

Sud je - nakon iskaza 145 svedoka, te nakon velikog broja pregledanih vojnih dokumenata i izveštaja međunarodnih organizacija - proglasio generale Gotovinu i Markača krivima za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat sa ciljem isterivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske.

Gotovina je u Hagu prvostepeno osuđen na 24 godine zatvora, dok je Markač dobio 18 godina zatvora.

Za krivična dela progona pljačke, razaranja, nehumanog i okrutnog postupanja – Veće je zaključilo da je Ante Gotovina bio general-pukovnik i zapovednik, te da je zapovedao svim jedinicama na području Split. Njemu se, između ostalog, stavljaju na teret granatiranje civilnih ciljeva u Kninu, Gračacu, Benkovcu i Obrovcu.

Markač je kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova imao sveukupnu kontrolu nad snagama specijalne policije, te je zapovedao u skladu sa naredbama Glavnog stožera. Veće je ustanovilo da je sudelovao na Brijunskom sastanku, te da je zapovedio specijalnoj policiji da granatira Gračac 1995. što je za posledicu imalo ubijanje civila i raseljavanje stanovništva.

Oslobođen: Ivan Čermak
Photo: EPA

Zastupnik generala Gotovine, Luka Mišetić izrazio je razočaranje odlukom suda Orija najavivši žalbe, javlja HRT. Istakao je da je odbrana naivno verovala da će Veće presudu bazirati na činjenicama i zakonu. On kaže da su Orijeve presude do sada uvek bile ili u celosti ili barem delomično ukinute, pa se nada da će tako i ova današnja.

Tribunal je utvrdio da general Čermak nije kriv ni po jednoj tački optužnice, te će biti oslobođen nakon administrativnih radnji. Čermak je, utvdilo je Veće, kriv za zločine Gruborima. 

Kao ključni dokaz za postojanje udruženog zločinačkog poduhvata navedeni su transkripti sa sastanka u Brijunima. "Udruženi zločinački poduhvat stvoren je krajem jula 1995. godine i nastavljen je tokom perioda koji pokriva optužnica", rekao je predsednik Veča, uz obrazloženje da je Tuđmanov cilj bio proterivanje Srba iz Krajine, a da umesto njih na tu teritoriju naseli hrvatsko stanovništvo. Na sastanku održanom na Brijunima učestvovali su i Gotovina i Markač, ustvrdio je sud, dok Čermak, kako se navodi, nije bio svestan udruženog zločinačkog poduhvata.

Sudsko veće prihvatilo je gotovo sve argumente tužilaštva, dok su argumenti zastupnika branitelji trojice generala gotovo sasvim odbačene. Gotovina i Markač proglašeni su nevinima po trećoj tački optužnice, koja se odnosi na prisilno premještanje kao zločin protiv čovečnosti.

Ori je kazao da je sudsko Veće utvrdilo da su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije tokom Oluje počinili brojne zločine ubijstava, mučenja, razaranja i pljačke, prilikom čega se pozvao na iskaze svedoka. Sudsko Veće je kao olakšavajuće okolnosti u slučaju Gotovine uzelo u obzir njegovo vladanje u pritvoru, dok su kao otežavajuće okolnosti naglašeni zloupotreba položaja i ranjivost žrtava.

''OLUJA'' NIJE BILA ZLOČINAČKI PODUHVAT: Hrvatski šef države Ivo Josipović ističe da je presuda šokantna, naročito u delu u kome se kaže da je najviši državni vrh Hrvatske učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

''Osuđujuća presuda u Hagu, posebno teza o zločinačkom pothvatu, koji uključuje i najviši vrh hrvatske države, ozbiljan je pravni i politički akt i mene je osobno šokirao', naglasio je predsjednik Ivo Josipović komentirajući današnju presudu trojici hrvatskih generala za ''Oluju''. On je istakao da Hrvatska poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava, te da je siguran da za to ima podršku svih građana, uključujući i ratne veterane.

Hrvatska će uložiti žalbu: Josipović i Jadranka Kosor
Photo: EPA/Željko Tutnjević

''Uvjeren sam da zločinački pothvat nije postojao i očekujem da će u žalbenom postupku ove teze biti preispitane i osporene'', rekao je Josipović, naglasivši da su građni Hrvatske svesni da je zločina bilo na svim stranama, pa tako i među onima koji su se borili na strani Hrvatske. On, međutim, kaže da će Hrvatska poštovati ''sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu''.

''Za nas će, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića'', zaključio je Josipović.

Sa Josipovićem se slaže Ivan Grubišić iz Saveza za građansku i etičku Hrvatsku koji je rekao za Index da se nakon današnje presude otvorila sumnja da je Tribunal u Hagu politički sud. Govoreći o kategorizaciji ''Oluje'' kao zločinačkog poduhvata, don Grubišić smatra da je Hrvatska imala pravo osloboditi okupirane teritorije te je, po njegovom mišljenju bila legitimna.

"Ukoliko je bilo zločina, onda smo to mi trebali sankcionirati kod kuće, a to smo propustili napraviti. Sada je došlo na red da to radi Haški sud, ali taj dio treba Vlada odraditi. Sada se može uložiti žalba na presudu, i slijedi postupak dokazivanja i osporavanja, a na hrvatskoj je Vladi da ospori da je Oluja bila zločinački pothvat", rekao je don Grubišić.

OPOZICIJA - KAZNE SU DRAKONSKE: Ni predsednik opozicionog SDP-a Zoran Milanović ne priznaje odrednicu ''udruženi zločinački poduhvat'' koja je, čini se, izazvala najviše reakcija među hrvatskim političarima.

"Udruženi zločinački pothvat ne priznajemo i nikada ga nećemo priznati", rekao je šef SDP-a koji naglašava da se nekadašnji predsednik SDP-a Ivica Račan prvi suprotstavio tezi o "udruženom zločinačkom pothvatu" i to u dokumentu koji je 2001. godine poslao Haškom tribunalu.

"Nažalost, generali su prvostupanjskom presudom dobili ovakvu kaznu zato što Hrvatska nakon 'Oluje' nije funkcionirala kao pravna država. U tom razdoblju nisu kažnjavani zločini koji su se događali. Generali su platili tuđi dug, koji ne bi morali plaćati da je Hrvatska tada funkcionirala kao država", rekao je Milanović koji je istakao da je zatvorsak kazna za Gotovinu i Markača izazvala u njemu gorak osjećaj.

Poput hrvatskog predsednika, šok zbog zatvorske kazne dvojici generala nisu krili ni u u opozicionom HNS-u. "Kazne su drakonske, šokirani smo njihovom većinom", poručio je HNS-ovac Radimir Čačić koji je pozvao građane da zadrže dostojanstvo, te naglasio da još treba videti što će se dogoditi u žalbenom postupku. "Svi znamo da su moguće drastične promjene prvostupanjskih kazni", izjavio je Čačić.

Govoreći o tezi "udruženi zločinački poduhvat" koju je Haški sud prihvatio, Čačić ističe da to ni na koji način ne može značiti kriminaliziranje akcija ''Bljeska'' i ''Oluje''. "Tu se radilo o legitimnom oslobođenju teritorija. Ne bi bilo dobro da se te dvije stvari u hrvatskoj javnosti brkaju, to ne može biti dobro ni za generale", kaže Čačić.

Photo: index.hr

NEGODOVANJE U HRVATSKOJ: Nekoliko stotina ljudi otišlo je sa Trga bana Jelačića do centrale HDZ-a, gde uz pesmu ''Jure Bobana'' skandiraju ''izdaja, izdaja'', piše tportal. S Trga su se prema HDZ-u uputili uz pjesmu 'Zovi, samo zovi' i skandiranje 'Vukovar, Vukovar!', nakon što je na video-bimu u centru Zagreba završen prenos presude trojici hrvatskih generala. Okupljeni su presudu dočekali  povicima nezadovoljstva i psovkama, a tokom čitanja presude učesnici skupa su u tišini i često u neverici pratili reči sudije koji je obrazlagao presudu, javlja HRT. U jednom trenutku čak je i isključen službeni prevod Haškog suda uz obrazloženje ''ne želimo slušati ovu srpštinu''.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u jutarnjim časovima u centru Zagreba, kako bi prisustvoalo uživo prenosu završnice suđenja generalima Gotovini, Markaču i Čermaku. Uz transparent na sa porukom ''Hrvatski izdajnici: Mesić, Sanader, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić i Račan'', okupljeni su pre početka izricanja presude, istakli hrvatske i antievropske zastave, dok su se sa razglasa puštale patriotske pesme.

Nakon što je sudija Ori izrekao kaznu, glumac Božidar Alić počeo je, piše tportal, da recituje Matoševu pesmu ''1909.'', rekavši da su Mesić, Sanader i Josipović pravi zločinci. ''Rat još traje!'', kazao je on.

MEDIJI ŠIRILI LAŽNI OPTIMIZAM: Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava koji se zalaže za to da se procesuiraju zločini nad Srbima rekao je Tanjugu da je presuda generalima očekivana. On je konstatovao da odgovornost za bes koji sada vlada među građanima Hrvatske snose i mediji koji su neretko izveštavali neodgovorno.

"Razočaranje hrvatske javnosti zbog visokih kazni koje su im izrečene posljedica je navijačkog i pristranog novinarstva koje je širilo lažnu nadu da oni mogu biti blago kažnjeni", ocenio je Pusić dodajući kako se građanima celo vreme prikazuju stvari s aspekta obrane kao da je to jedini izvor informacija.

"Najviše zabrinjava navijački stav dobrog dijela medija i obmanjivanje javnosti, jer su oni sada šokirani, a brine i stav Katoličke crkve koja bi morala reći koju riječ o velikom broju žrtava, pogotovo što se nakon 'Oluje' dogodio velik broj ubojstava i krajnje nekršćanskih postupaka koje je netko napravio, a nije odgovarao”, kaže Pusić čiji je zaključak da je haškog suđenja ne bi ni bilo da je Hrvatska procesuirala izvršioce i nalogodavce zločina.

star
Oceni
4.61
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak