Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Stanovi za odabrane

Dobri vojnik Nadan Vidošević

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Nadan Vidošević 1991. zaista je bio na popisu pripadnika splitske 114. brigade HV-a, no njegovi tada nadređeni se ne sjećaju da je bio na bojištu, nosio pušku i pucao i da mu je "život bio u opasnosti kao ostalim vojnicima"

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, koji je izjavio da je stan od MORH-a dobio zahvaljujući činjenici da je aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu te da je njegova postrojba sudjelovala u bici za Brižine i branila kaštelansku zračnu luku, uhvaćen je u laži.

Iako jeste na popisu pripadnika splitske 114. brigade HV-a, u kojoj se nalazio od 18. srpnja 1991. do 29. rujna 1991., ratište ga nije vidjelo. No, to ga nije spriječilo da uzme stan koji mu je odlukom Gojka Šuška MORJ dodijelio 1994. godine zbog "iznimnih zasluga" i da ga kasnije proda za 1,6 milijuna kuna.

Kako piše portal Net.hr, Vidošević je bio u prvoj pričuvnoj brigadi HV-a sastavljenoj od radnika Brodosplita, Dalmacijacementa i drugih tvrtki s područja Splita, Solina i Kaštela. U akcijama 114. brigade Vidošević nije sudjelovao. Njegov je doprinos, tvrdi umirovljeni general Petar Šimac, nekadašnji zapovjednik 6. operativne zone HV-a, te prvi čovjek obrane srednje i sjeverne Dalmacije, bio logističke prirode.

"Nadan je formalno bio u brigadi. Pomagao je u nabavi materijalnih potrepština, poput hrane, vode i odjeće. To valja poštovati. Međutim, nije mi poznato da je nosio pušku i pucao, niti da je bio na terenu. Nisam ni od pokojnog zapovjednika brigade Ante Čatlaka nikada čuo da je Nadan sudjelovao u ratnim djelovanjima. Teško bih mogao reći da mu je život bio u opasnosti kao ostalim vojnicima", ispričao je Šimac za Slobodnu Dalmaciju, koja doznaje kako je Vidošević kao direktor Dalmacijacementa formirao jednu manju grupu za čuvanje tvornice.

Kada je dobio stan od MORH-a, današnji šef HGK i kanididat za predsjednika Hrvatske na poslednjim izborima, već je imao riješeno stambeno pitanje. Naime, od Dalmacijacementa je 1990. dobio stan od dvjestotinjak kvadrata u zgradi Autohrvatske na Firulama, gdje je tvrtka kupovala stanove za potrebe svojih dužnosnika jer su zgrada i lokacija smatrane elitnima.

Nakon što je Večernji list objavio vijest o tome kako se Vidošević domogao stana stiglo je i njegovo pravdanje: "Sve je bilo po zakonu. Ja sam kao ministar gospodarstva uputio zahtjev MORH-u da mi se zamijeni stanarsko pravo iz stana u Splitu za Zagreb. Uostalom, zašto bih se ja odrekao stanarskog prava! I ako hoćete baš znati: za to je stanarsko pravo izginula cijela moja obitelj u 2. svjetskom ratu", komentirao je Nadan Vidošević za Večernji list. 

Vidošević je i za Novu TV objasnio kako je više od 20 godina živio s bakom u stanu koji je pripadao Jugoslavenskom stambenom fondu, a koji je kasnije preuzeo MORH. "Nakon njezine smrti ja sam, zajedno s obitelji, naslijedio stanarsko pravo na tom stanu. Dolaskom na mjesto ministra u Zagreb tražio sam zamjenu stana u okviru vojnog stambenog fonda. Ministar obrane mi je kao tadašnjem ratnom ministru zaduženom za vojnu proizvodnju odobrio stan koji je bio po kvadraturi veći, ali je tada odgovarao veličini moje obitelj", ispričao je Vidošević. 

Kazao je i kako misli da lokacija na Trnju nije atraktivna, a dodao je i da nije istina kako nije sudjelovao u ratu. "Tijekom napada na Split, moja postrojba je normalno sudjelovala prilikom borbi za Brižine, kaštelanski aerodrom, to je bio sam početak rata", kazao je Vidošević i dodao da je postrojbu napustio na zahtjev svojih suboraca jer je trebao izvući tvrtku iz stečaja.

star
Oceni
4.20
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak