Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Glasanje za zastupnike 11. rujna

Raspisani izbori u Hrvatskoj

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug(Denis Ceric)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović raspisala je prijevremene parlamentarne izbore za nedjelju, 11. rujna. Bit će to deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja neovisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas, dakle, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost u odnosu na sve druge kandidate s te liste

Birat će 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri će izabrati "dijaspora", odnosno hrvatski državljani s prebivalištemu u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Samo deset mjeseci nakon posljednjih parlamentranih izbora, oko 3,8 milijuna birača odlučit će tko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku vladu.

U prošlom sazivu Sabora, koji je od petka i formalno okončan, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista s partnerima, no taj je saziv napravio presedan. Na poticaj HDZ-a većina je srušila svojeg premijera Tihomira Oreškovića. HDZ-u, koji je novu većinu želio osigurati preslagivanjem bez Mosta, to nije pošlo za rukom pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

S obzirom na to da su posljednji izbori održani prije samo deset mjeseci, 8. studenoga 2015., zanimljvo će biti vidjeti hoće li se potvrditi veliko zanimanje stranaka i neovisnih listi za izbore, budući da ih je u studenom bilo 166, s ukupno više od 2.300 kandidata, prenosi HRT.

Osim u Hrvatskoj, novi se parlament birao u još 48 država, posljednji parlamentrani izbori stajali su više od 120 milijuna kuna, a pratilo ih je oko 13.500 promatrača.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak