Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (16)

Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental"

Osude navijačkog skandiranja "Za dom spremni"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:PAUL BUCK

Centar Simon Vizental oštro je osudio skandiranje "Za dom spremni" tokom prijateljske fudbalske utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku te pozvao nadležne da sankcionišu navijače koji su učestvovali u ovom incidentu

Direktor tog centra Efraim Zurof je u oštroj izjavi, upućenoj ne samo navijačima već i premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministru Šustaru, koji su prisustvovali utakmici, kazao da su hrvatski navijači ovakvim ponašanjem pokazali da se identifikuju s ustaškim režimom koji je tokom Drugog svetskog rata počinio masovna ubistva hiljade nevinih Srba, Jevreja i Roma.

"Skandiranje 'Za dom spremni' pokazuje očitu podršku državi čija je vlada organizovala masovna ubistva stotine hiljada pripadnika manjina i političkih protivnika. Činjenica da niko nije niti pokušao zaustaviti takvo skandiranje ili poduzeti mere protiv onih koji su u tome učestvovali, uključujući i premijera Oreškovića i ministre i članove Hrvatskog fudbalskog saveza, je prava sramota za Hrvatsku", kazao je Zurof, prenosi portal Index.hr.

Inače, za manje od dva meseca ovo je drugo upozorenje Zurofa hrvatskoj vladi. Početkom februara, naime, Zurof je pozvao hrvatsku vladu da odmah smeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg je nazvao fašistom.

"Vizental centar šokiran je imenovanjem fašiste Zlatka Hasanbegovića na čelo ministra kulture u Hrvatskoj i zahteva njegovu smenu", naveo je tada Zurof poznatiji kao lovac na zločince.

On je apelovao na hrvatsku vladu da zameni Hasanbegovića sa osobom prikladnjom za vođenje ministarstva kulture. Nekog ko će, kako je kazao, doneti čast i poštenje toj poziciji, umesto da sramoti zemlju pred celim svetom. U tadašnjem saopštenju Zurofa je izraženo gađenje i nevereica zbog činjenice da je za novog ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović, čovek koji je, kako se navodi, kazao da je antifašizam floskula te ista osoba koja se otvoreno divila nacističkom imamu.

star
Oceni
4.57
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak