Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (337)

Nepotpuni službeni rezultati: Hrvatska dobila prvu predsjednicu

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: www.hrvatski-dom.hr

Nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, prema nepotpunim službenim rezultatima koje je DIP počeo objavljivati u nedjelju u 22 sata, a nakon obrađenih 99,7 posto listića, Kolinda Grabar Kitarović ima 50,43 posto, a Ivo Josipović 49,57 posto. Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je u 14 hrvatskih županija, dok je Josipović osvojio većinu glasova u sedam, prenosi Hrvatska radio-televizija

HDZ-ova kandidatkinja osvojila je 1.098.923, a Josipović 1.079.081 glasova, što je razlika tek od 18.942 glasa. Nevažećih listića bilo je 60.590 ili 2,71 posto. Pobjedom svoje kandidatkinje HDZ prvi put nakon 15 godina daje hrvatskog predsjednika iz svojih redova. Ivo Josipović prvi je čelnik države koji nije uspio osvojiti drugi mandat.

"Hrvatska će biti među najrazvijenijim državama EU i svijeta. To vam obećavam! Ovo je veličanstvena noć, ali nema mjesta trijumfalizmu. Ne sutra nego već večeras idemo raditi za boljitak hrvatske domovine", izjavila je u pobjedničkom govoru nova predsjednice Hrvatske i izrekla još tri obećanja: "Od prve sekunde ću početi raditi za našu Hrvatsku, neću stati raditi i neću stati biti među narodom jer moram se boriti za vas. Drugo je da idemo dalje zajedno bez podjela, idemo kao ujedinjena Hrvatska, bit ćemo snažniji, bit ćemo samopouzdaniji. Hrvatska može bolje. Hrvatski narod to zaslužuje. Treće je da ću u potpunosti primijeniti svoj program za Hrvatsku od gospodarskog razvoja do socijalne stabilnosti, dostojnog života, do osoba s invaliditetom, do branitelja. Osvrnimo se oko sebe pružimo ruku pomoći svakome kojima je to potrebno."

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je da će Grabar Kitarović biti predsjednica svih građana Hrvatske, te da "neće ona biti instrument HDZ-a na Pantovčaku".

Razlika je mala, ali to je bit demokracije: Josipović čestita novoj predsjednici
Photo: www.seebiz.eu

Ivo Josipović čestitao je protukandidatkinji na pobjedi i zahvalio svima koji su mu dali glas i "pomogli da bude dobar predsjednik". "Čestitam na pobjedi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja i međustobno oponiranje - razlika je mala, ali to je bit demokracije i još jednom joj čestitam", poručio je on u obraćanju u svom stožeru. 

Neposredno prije objave prvih rezultata javnosti se obratio i hrvatski premijer Zoran Milanović, ocijenivši kampanju Kolinde Grabar Kitarović kao sektašku.

"Mi smo bili teret Josipoviću, mi smo u teškom poslu, onaj tko nema kičmu to ne treba raditi. Kampanja je bila sektaška. Kolinda Grabar Kitarović se predstavljala kao militantni vojnik svoje stranke. Ovo je bila kampanja u sedam rečenica, koje je stalno ponavljala. To je činjenica. Ako je ovo volja naroda, onda dobro. Ako presude glasovi dijaspore, ja nemam problema s time", rekao je Milanović.

Mi smo brana od povratka kriminalne zadruge na vlast: Zoran Milanović, premijer
Photo: Agencija Anadolija

Na pitanje hoće li sazvati sjednicu Vlade ako to zatraži predsjednica u slučaju da pobjedi, Milanović je rekao da ne zna kako bi izgledao sastanak Vlade koji sazove predsjednik. "Vlada je daleko najodgovornija. Ako završi pobjedom Kolinde Grabar Kitarović, mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast", kazao je premijer.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 3,8 milijuna birača koji su mogli glasati na 6.352 biračka mesta, od kojih je u Hrvatskoj 6.260, a u inozemstvu 92 u 50 država.

Predsjednik se bira na petogodišnji mandat, a prema hrvatskom Ustavu, nitko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Novoizabrana predsjednica na dužnost po zakonu stupa posljednjeg dana mandata odlazećeg predsjednika Ive Josipovića, koji je petogodišnji mandat preuzeo 19. veljače 2010. godine.

star
Oceni
2.11
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi