Region Hrvatska
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Tribina u Zagrebu

Koliko smo zapravo ravnopravni

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: www.eeagrants.org

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba održana je tribina "Koliko smo zapravo ravnopravni?" na kojoj se govorilo o neravnopravnom položaju žena u suvremenom hrvatskom društvu. Tribina ukazuje na još uvijek prisutnu diskriminaciju žena pri zapošljavanju, mali broj žena u politici te na razne vrste nasilja kojima su institucionalno nezaštićene žene izložene

Ne možemo mnogo uraditi ako smo puni predrasuda: Višnja Ljubičić
Photo: h-alter.org

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izjavila je kako je pravobraniteljstvo objavilo televizijski spot koji govori o rodnim stereotipima vezanim za dječje igračke i njihove atribute vezane posebno uz dječake, a posebno uz djevojčice, te kako je sam spot u javnosti od mnogih osporavan.

"Danas teško možemo govoriti o tome što žene mogu napraviti ako smo puni predrasuda - kao žene i kao muškarci. Evidentno je da se žene suočene s teškoćama na tržištu rada nađu pred staklenim stropom, suočene sa dobnom i diskriminacijom na temelju majčinstva. Ipak je 60 posto žena danas visokoobrazovano, 67 posto ih je na Zavodu za zapošljavanje", izjavila je Ljubičić.

Dodala je da je evidentno prema pritužbama građana kako su žene diskriminirane već u procesu samog zapošljavanja jer im se postavljaju diskriminatorna pitanja, rekla je Ljubičić i dodala da poslodavcima nije dobro ako žene već imaju djecu, kao i da dobivaju odbijenice ukoliko još nemaju djecu jer je pretpostavka da će ostvariti majčinstvo.

Istaknula je kako je riječ o složenom društvenom problemu o kojem treba razgovarati na nivou više društvenih segmenata, od Zavoda za zapošljavanje preko obrazovnog sustava do komunikacije sa sustavom tradicionalnih društvenih predrasuda.

Ljubičić je istaknula da je Eurospka unija u posljednjih šest godina uložila oko 32 miljuna eura u otvaranje vrtićkog sustava i javnih servisa čime je pridonijela da u EU ima zaposlenih 65 posto žena, a cilj takvog strateškog ulaganja je žene uključiti na tržište rada na nivou od 75 posto.

Žene u ruralnim područjima suočene su s nedovoljnim vrednovanjem u okviru obitelji, mali je broj žena vlasnica nekretnina, dvije trećine žena doživljava različite vidove nasilja, a lokalne zajednice ne prepoznaju vrijednost žena, poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Margareta Mađerić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine izjavila je kako se povjerenstvu često obraćaju žene s pritužbama o kršenju ženskih ljudskih prava i žene žrtve obiteljskog nasilja.

Ovo Povjerenstvo se zalaže za bolji položaj žena u javnim gradskim tijelima. U Gradskoj skupštini zastupljenost žena je oko 33 posto, u Saboru oko 25 posto, iako bi trebala biti iznad 40 posto.

"Žene u politiku najčešće ulaze kao zamjena iako istraživanja pokazuju da su žene manje sklone korupciji, odanije su, lojalnije i marljivije", poručila je Mađerić koja ističe kako je važno uključivati žene u politički život.

Grad Zagreb u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljevanje sufinancirao je ukupno 400 potpora za samozapošljavanje žena kako bi ih se uključilo na tržište rada.

star
Oceni
4.00
Ostali članci iz rubrike Hrvatska
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak