Region Crna Gora
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (39)

„Pobjeda“ komentariše diplomatske poteze Srbije

Kad susedi polude

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Riječ je o bolesti: Branko Baletić, povodom demarša Srbije
Riječ je o bolesti: Branko Baletić, povodom demarša Srbije

Crna Gora od obnove nezavnisnosti nije uručivala protest ni jednoj zemlji osim Srbiji, niti je od neke države osim Srbije dobijala proteste. Crna Gora je do sada uručila Srbiji dvije protestne note – jednu 10. marta 2011. zbog dokumenta Vlade Srbije – Strategije odnosa prema dijaspori i Srbima u regionu i drugu 4. novembra ove godine zbog stavova iznijetih u dopisu upućenom Evropskom sudu u Strazburu u kojem se negira crnogorski narod i crkva. U oba slučaja ocijenjeno je da je riječ o zadiranju u unutrašnje poslove naše zemlje. U prvom slučaju – kada je riječ o Strategiji – iz istih razloga je Srbiji protestnu notu uručila i Hrvatska

Srpska štampa: Primer prvi

Ovo je drugi protest Srbije upućen Crnoj Gori. Srbija je prvi protest uručila našoj zemlji 7. oktobra 2009. jer je naša zemlja priznala Kosovo. Tada je Srbija proglasila našu ambasadorku Anku Vojvodić nepoželjnom osobom. Srbija je iz tog razloga protjerala samo još ambasadora Makedonije dok mjera nije izricana ambasadorima ostalih država koje su priznale Kosovo.

O najnovijoj anticrnogorskoj kampanji u Srbiji, za čiji je povod poslužio Nikolaidisov tekst za Pobjedu govore, među ostalima, Branko Baletić, reditelj i direktor Crnogorske kinoteke, ličnost koja je dio života provela u Srbiji i redovni profesori istorije i psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samardžić i Žarko Korać.

Žarko Korać: Neko u Beogradu mora da povuče ručnu

Lider Socijaldemokratske unije profesor Žarko Korać kaže da je zapanjen time što je čitava priča oko spornog teksta Andreja Nikolaidisa dignuta na nivo međudržavnih odnosa. Korać je za Pobjedu kazao da je stekao utisak da je neko „samo čekao povod da uputi zvanični demarš Crnoj Gori“.

- Moram reći da sam već umoran od tekstova kojima se Crna Gora prikazuje kao najkriminalnija država na svetu. Ne živim u Crnoj Gori, pa ne znam šta se tamo dešava, ali vidim šta se dešava u Beogradu. Očigledno je da neko u Beogradu ne može da oprosti Crnoj Gori što je postala nezavisna država – kazao je profesor Korać.

Lider SDU smatra da u Srbiji ne treba o tome da voditi polemiku o tome ko se slaže, a ko ne slaže sa djelovima Nikolaidisovog teksta, već da treba razgovati o tome da li zašto neko iz Beograda želi da šalje poruku da se u Crnoj Gori neprekidno vodi nekakva antisrpska kampanja.

- To je dotle otišlo da se, i to u jednom novinskom tekstu, „vide“ atentati na najviše političke i vjerske lidere. Da nije tragično to bi bilo smešno – poručio je profesor Korać, dodajući da smatra da bi neko u Beogradu trebalo da povuče ručnu kočnicu i prekine anticrnogorsku kamapnju.

Srpska štampa: Primer drugi

- Iako Nikolaidis trenutno vrši funkciju savetnika predsednika Skupštine, on je i poznati intelektualac i pisac. Ne radi se, dakle, o čoveku koji je samo savetnik nego o čoveku koji ima svoje ime, svoj opus i vrlo česte javne tekstove – kazao je profesor Korać.

Nikola Samardžić: Psihijatrijska terminologija

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samardžić kazao je za Pobjedu da smatra da je protestna nota upućena zbog teksta Andreja Nikolaidisa „jedna prilično samostalna odluka ministarstva spoljnih poslova Srbije, verovatno i samog ministra Vuka Jeremića“.

On smatra da čitava struktura tog ministarstva ne potpada samo pod pilitičku „nego i pod psihijatrijsku terminologiju”.

- Političkom terminologijom taj postupak se ne može dovoljno objasniti. Da li je potrebno podsećati i ambasadora Srbije u Podgorici i ministra Jeremića da živimo u 21. veku i da je ovakva reakcija negacija svih slobodarskih tradicija koje potpada i njihova tobožnja solidarnost sa Republikom Srpskom – kazao je profesor Samardžić.

Prema njegovim riječima funkcija Andreja Nikolaidisa, kao savjetnika predsjednika parlamenta, nema veze sa činjenicom da se određene književne i političke slobode u današnje vrijeme podrazumijevaju.

Srpska štampa: Primer treći

- Sam kontekst događaja opominje na jednu prošlost za koju nemamo dovoljno hrabrosti da o njoj otvoreno razgovaramo. Mislim da je to osnova poruka Nkolaidisovog teksta, da je potrebno ustanoviti jednu novu nultu godinu u našem razvoju kako nam ne bi i dalje ispadali kosturi iz ormara. Mislim da je predsednik Tadić danas svestan u kojoj meri ga kompromituje orden koji je dobio od Republike Srpske ne kao simbol srpskog naroda u Republici Srpskoj, nego simbol zločina koji su u ime tog naroda počinjeni – kazao je profesor Samardžić.

Branko Baletić: Tragikomedija i farsa

- U događajima koji su u vezi sa tekstom Andreja Nikolaidisa prepoznajem elemente tragikomedije i farse. To oružje u sali u kojoj je održan skup na koji se osvrnuo Nikolidis navodi me na zaključak da je riječ o režiranoj predstavi. Nekim ljudima je je bila potrebna gužva i dobili su ono što su tražili. Kada van konteksta čitamo rečenicu o kojoj se govorio kao o govoru mržnje, može se pomisliti da to jeste tačno. Međutim, ako nam je stalo do istine važan je čitav tekst. Tu je problem. Ljudima koji razapinju Nikolaidisa smetaju činjenice koje se u tom tekstu nalaze i koje su neumitne. Vjerujte, koliko god dizali galamu oko te rečenice, ona im je najmanje važna. Njih iritira Nikolaidisova precizna analiza mentalnog stanja na političkoj sceni Srbije – kaže Branko Baletić.

Srpska štampa: Primer četvrti

- Važno je znati i da se cijela ova gungula napravila u trenutku kada su nekim jakim političkim igračima, pred predstojeće parlamentarne izbori u Srbiji pozicije jako poljujane , tako da je Nikolidis zgodno došao da se napravi predstava o navodnoj antisrpskoj kampanji. Bilo bi sve to zajedno otužno da već nijesmo navikli taj model proizvodnje afera u čijem je centru Crna Gora. Očigledno su ponovo aktivne one službe koje su slične stvari radile i za račun Slobodana Miloševića. Nikolaidis je kololateralna šteta.

- Kada bi čovjek pažljivo listao srpsku štampu, svakodnevno bi nailazio na rečenice zbog kojih bi građano Crne Gore mogli da reaguju i kažu: Ovo je govor mržnje . Pritom, diskutabilne tvrdnje u vezi sa Crnom Gorom često dolaze sa važnih adresa u Srbiji. Šta bi tek mogli raći na račun „kolumnista” koji Crnu Goru predstavljaju kao raj za kriminalce ili antisrpsko gnijezdo..

- Otužno je sve to. Otužno jer pripada prošlom vremenu. Istovremeno, to je dokaz da projekat Velike Srbije u osnovi nema politiku. Riječ je o bolesti. Autogolovima srpske političke elite nema kraja. Njihova krajnja žrtva je srpski narod – kaže za Pobjedu Branko Baletić.

* Tekst autora iz lista Pobjeda (Srđan Kusovac, Balša Knežević, Vesna Šofranac) prenosimo uz njihovu dozvolu

star
Oceni
4.62
Ostali članci iz rubrike Crna Gora
Tagovi