Region Crna Gora
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Podgorica

Važno je prezivati se Mugoša

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Mugoša City:Podgorica
Mugoša City:Podgorica
Photo: bih-x.info

O rodbinskim i kumovskim vezama (stranačke da se i ne spominju!) kao kamenu o vratu administrativne reforme balkanskih država u Evropi se priča naveliko, a evropski ambasadori o tome znaju ponešto reći već i javno

Da "rodbinskog menadžmenta" na Balkanu ima, naročito na lokalnim nivoima, ne mora se dokazivati. Zanimljivije pitanje je - može li se utvrditi gde je nepotizma najviše, ko je šampion?

Kao takav je, posebno u hrvatskim medijima, slovio splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je za saradnike izabrao članove porodice i bliske prijatelje. Rođenu je sestru Nevenku Bečić, na primer, postavio na mesto predsednice gradske skupštine. Biće, međutim, da je šampion ipak Podgorica odnosno njen gradonačelnik dr Miomir Mugoša. O tamošnjoj "praksi" su Vijesti objavile tekst pod indikativnim naslovom "Svi gradonačelnikovi ljudi" i podnaslovom "Porodične veze ili puki slučaj".

I zaista, ili u lokalnoj samoupravi Podgorice do posla lakše dolaze rođaci i prezimenjaci gradonačelnika Mugoše, ili su oni posebno nadareni za politiku na lokalnom nivou.

Mugoše vode važne resore glavnoga grada Crne Gore, pa je sekretarka za uređenje i planiranje prostora Nada Mugoša, a Vladimir Mugoša šef sektora za tehničke poslove Podgorice. Direktor Zelenila je Srđan Mugoša, a u upravnom odboru vodovoda je Đorđije Mugoša. Načelnik komunalne policije je Miomir M. Mugoša...

Na zvaničnom spisku zaposlenih u službama glavnog grada Crne Gore prezime Mugoša se javlja na pozicijama višeg pravnog savetnika, stručnog saradnika za izradu projekata, komunalnog inspektora, tehničara za saobraćaj...

Mugošini prezimenjaci ili rođaci nisu samo rukovodioci, nego pokrivaju i pozicije od vozača–kurira do tehničke sekretarice potpredsednika gradske skupštine i komisije za raspodjelu novca nevladinim organizacijama. U Podgorici je, prema podacima iz 2006. godine, tačno 129.083 punoljetnih građana od kojih 779 nosi prezime Mugoša, što znači da je svaki 166. građanin gradonačelnikov prezimenjak.

To je prezime, očigledno, u službama lokalne vlasti zastupljeno natprosečno, jer u bazičnim organima i komunalnoj policiji radi 637 ljudi, što znači da, po idealnoj proporciji na broj Mugoša u Podgorici, tamo ne bi trebalo da ih sedi više od četvoro.

Po zvaničnom spisku zaposlenih, međutim, na tim pozicijama je dvadesetak gradonačelnikovih rođaka ili prezimenjaka, ne računajući moguće bočne rodbinske veze, kumstva i prijateljske veze. Poređenja radi, punoletnih Bulatovića u Podgorici je 1.483, a u istim službama ih radi - petoro, i to - bez ijednog rukovodioca.

Iako nema dokaza da gradonačelnik ključno utiče na odabir lokalnih odbornika DPS, činjenicu da dr Boban Mugoša i Milenko Mugoša sede u odborničkim klupama, gradonačelnik nije hteo da komentariše. Najpoznatiji Mugoša nije odgovorio ni na pitanje Vijesti da li je prezime pomoglo njegovim brojnim prezimenjacima i rođacima da napreduju na lokalnom nivou.

star
Oceni
2.60
Ostali članci iz rubrike Crna Gora
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak