Region Crna Gora
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

Leti, leti crkvica

Crkva sa Rumije uklanja se po zakonu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Panoramio/Vojta Srejber

Metalna crkva na planini Rumiji, koju je podigla Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, biće uklonjena u skladu sa rešenjem koje je donelo nadležno ministarstvo, poručio je Branimir Gvodzenović, crnogorski ministar za uređenje prostora i životne sredine

U intervjuu za podgorički list Vijesti, Gvozdenović je rekao da će zakon u ovom slučaju biti primenjen, ali da za to "treba imati strpljenja"."Zrele države iskazuju maksimalan stepen strpljenja u ovakvim situacijama, ali to ne treba tumačiti kao neodlučnost državnih organa", rekao je ministar.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je prošlog vikenda u Baru da će metalna crkva na Rumiji opstati na tom mestu, i pored toga što je mnogi "neodoljivo mrze". Amfilohije, koji je služio liturgiju u barskom Sabornom hramu svetog Jovana Vladimira, istakao je da je crkva na Rumiji podignuta "sa velikom ljubavlju". "Zato je i tolika mržnja prema tome hramu. Pogledajte, do danas, ta mržnja ne utoljava", rekao je mitropolit.

Međutim, Gvozdenović je naglasio da će zakon biti pimenjen, ne precizirajući kada, uz napomenu da neće dozvoliti da se “bilo kome time da lažni alibi za produkovanje novih turbulencija u crnogorskom društvu". "Država mora dosledno sprovoditi zakone. No, niko ne treba da žmuri pred činjenicom da objekat o kome govorimo i ukupna situacija vezana za njegovo postavljanje i uklanjanje ima svoju specifičnost", naveo je ministar.

Crnogorska pravoslavna crkva najavila je da će tužiti sudu u Strazburu državnu administraciju zbog neispunjavanja sopstvenih odluka o nelegalno postavljenoj metalnoj crkvi na Rumiji. Ima li Crnogorska pravoslavna crkva pravni osnov za tužbu sudu u Strazburu još se ne zna, ali kako je najavio Stevo Vučinić, portparol CPC, tražiće objašnjenje zašto odluka o uklanjanju objekta nije sprovedena.

Metalnu crkvu koja je izrađena u Luci Bar, što je tadašnja crnogorska vlast znala, na vrh Rumije je preneo vojni helikopter. Predstavnici katoličke crkve i islamske verske zajednice u Crnoj Gori više puta su protestovali zbog postavljanja tog verskog objekta, jer planinu, posebno njen vrh, svojom svetinjom smatraju pripadnici sve tri veroispovesti. Vekovima pravoslavci, katolici i muslimani iz Bara i okoline svake godine, na Trojičindan, iznose na vrh Rumije krst Svetog Jovana Vladimira, kralja Zete i mučenika.

Prema ocenama političkih stranaka i nevladinih organizacija, postavljanjem crkve na Rumiji, u režiji samo jedne crkve, poremećeni su tradicionalno skladni međuverski odnosi na području Bara. Ranije je više puta saopštavano da će Građevinska inspekcija ukloniti crkvu i zbog toga što, kako je saopšteno, taj metalni objekat na vrhu planine narušava ambijentalne vrednosti Rumije.

star
Oceni
1.85
Ostali članci iz rubrike Crna Gora
Tagovi