Region Crna Gora
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Podgorica

Formiran Srpski nacionalni savjet

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Za prvog predsjednika Savjeta izabran je Momčilo Vuksanović, predstavnik Srpske liste u crnogorskom parlamentu. Njegovo osnivanje osudile su Srpska narodna stranka, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka.

Prema Ustavu Republike Crne Gore, koji je usvojen 19. oktobra 2007, nacionalne manjine imaju pravo na formiranje svojih nacionalnih savjeta, umjesto nekadašnjeg Republičkog savjeta za zaštitu nacionalnih i etničkih grupa. Dosad su u Crnoj Gori formirani albanski, hrvatski i bošnjački nacionalni savjet. Međutim, u partijama tzv. srpskog bloka nije bilo jedinstvenog stava o tome, pošto su pojedini političari smatrali da su Srbi u Crnoj Gori predstavnici većinskog naroda i da nikako ne mogu postati nacionalna manjina.

„Mi ćemo biti organizacija koja će se na legitiman način boriti za ostvarivanje prava srpskog naroda u Crnoj Gori”, rekao je Vuksanović uoči izborne skupštine, na kojoj je učestvovalo 106 elektora i izabrano 30 članova Savjeta. Izjavio je i da će rukovodstvo Savjeta biti izabrano na konstitutivnoj sjednici koja će biti održana u naredne dvije sedmice, kao i da je Savjet nadstranačka organizacija koja nema ambiciju da postane politička stranka.

Savjet je usvojio i deklaraciju u kojoj se traži sprječavanje diskriminacije Srba, pravo na školovanje na srpskom jeziku, proporcionalnu zastupljenost u svim javnim službama, upotrebu ćirilice. Zatražena je i finansijska pomoć države za stvaranje sportskih, kulturnih i nacionalnih udruženja.

„Želimo da osvojimo ona prava koja su za sebe osvojile sve ostale nacionalne zajednice. Niti jedan promil više prava za sebe ne tražimo nego što ima bilo koja druga nacionalna zajednica”, rekao je Vuksanović, koji smatra da osnivanje Savjeta neće promijeniti odnose u Srpskoj listi.

I pored poziva Srpske narodne stranke da njeni članovi ne učestvuju u stvaranju ovog tijela, na skupštini u Podgorici učestvovala je Jovanka Matković, poslanica ove partije, i isklučeni predsjednik njenog opštinskog odbora u Herceg Novom, Nebojša Vujović. U radnom predsjedništvu učestvovao je i Nebojša Raičević, predsjednik Izvršnog odbora SNS.

U saopštenju SNS kaže se da je formiranje ovog Savjeta „skandalozno”. Milutin Đukanović, funkcioner ove partije smatra, pišu podgoričke Vijesti, da je neprihvatljivo da Fuad Nimani, ministar za ljudska i manjinska prava, i Ferhat Dinoša, predsjednik Demokratske unije Albanaca, „određuju Srbima šta će raditi”.

„Nije normalno da Nimani i Dinoša smatraju da 46 ljudi mogu da predstavljaju 200 hiljada Srba u Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

Narodna stranka smatra da bi „pozicioniranje državotvornog srpskog naroda kao manjine u Crnoj Gori predstavljalo ostvarenje ciljeva 'dukljanskih' teoretičara koji tvrde da Crnogorci i Srbi nisu isti narod”. Njen portparol, Slaviša Guber, rekao je da Narodnoj stranci „ne pada na pamet da se zbog loše vlasti odriče statusa državotvotnog naroda u svojoj matičnoj državi, koja je stvorena vjekovnom borbom predaka”.

Osudama se priljučila i Demokratska srpska stranka, koja je ocijenila da „Srbi u Crnoj Gori ni u kom slučaju ne mogu biti nacionalna manjina i da svako snosi odgovornost za svoje postupke”, odgovorio je Vuksanović.

„Ako neko želi da kaže da mi želimo Srbe da proglasimo nacionalnom manjinom, to je čisto podmetanje i neshvatanje u kakvoj se poziciji Srbi danas nalaze u Crnoj Gori”, kaže on.

Prema njegovim rečima, Savjet će zahtijevati da sredstva koja Srbi, „kojih ima 32 odsto” u Crnoj Gori, uplaćuju u crnogorski budžet, „budu vraćena srpskom narodu radi očuvanja identiteta”. -.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Crna Gora
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak