Region Crna Gora
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Skupština Crne Gore

Od danas moguće obraćanje na albanskom jeziku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: blogspot.com

U Skupštini Crne Gore je od utorka moguće obraćanje poslanika na albanskom jeziku, saopštio je predsednik parlamenta Darko Pajović, a poslanik opozicionog DF-a zapitao da li je u pitanju neki štos ili marketing

"Od danas u Skupštini Crne Gore, kroz pilot projekat, omogućeno je da se poslanici obraćaju na albanskom jeziku, i to je razlog što svi imate slušalice", rekao je Pajović. 

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, pozdravio je to što se u parlamentu može čuti i albanski jezik, ali ga je zanimalo da li će i građani Crne Gore, koji prenose prate putem televizije, "slušati albanski ili srpski jezik".

"Da li će samo moći da pričaju na albanskom za sebe, a da građani koji su Albanci ne čuju to na albanskom. Je li ovo marketinški štos, ili će Albanci svoje predstavnike moći da čuju na albanskom", pitao je Radunović.

Pajović je negirao da je reč o marketinškom triku novog rukovodstva Skupštine Crne Gore.

"Iz Skupštine će otići dva signala. Od emitera zavisi koji će jezik da koriste. Dakle, omogućeno je lokalnim TV stanicama, i omogućeno je onima koji imaju nacionalnu pokrivenost. Pokušavamo da televizije koje su stacionirane u područjima gde žive ljudi koji govore drugačijim jezikom od crnogorskog, da imaju tu mogućnost da to slušaju na albanskom", rekao je Pajović, prenela je RT Crne Gore.

Radunović je u odgovoru Pajoviću rekao da se nada da će izaći u susret i njihovim zahtevima da im se materijal ubuduće dostavlja na ćirilici, bez novih slova, koja nisu deo srpskog jezika.

star
Oceni
3.60
Ostali članci iz rubrike Crna Gora
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak