Region Crna Gora
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (14)

Milo Đukanović, premijer Crne Gore

Svoju budućnost ne damo Moskvi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović poručio je u Tirani na zasedanju skupštine NATO da Podgorica, iako ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom, svoju budućnost neće dati Moskvi i da je okrenuta Evropskoj uniji

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost za našu budućnost i da budemo član Evropske unije", odgovorio je crnogorski premijer na pitanje novinara o ekonomskim odnosima i uticaju Rusije na Crnu Goru, koja je nedavno potpisala protokol o članstvu u NATO-u, čemu se Rusija otvoreno protivila.

Đukanović je rekao da su "procesi integracije u EU i NATO nerazdvojni", prenosi Tanjug.

"Crna Gora će nastaviti proces reformi kako bi napredovala ka evropskoj budućnosti. Crna Gora je jedina zemlja u kojoj nije bilo rata nakon raspada bivše Jugoslavije i želimo da nam i budućnost bude takva", rekao je Đukanović, prenela je agencija ATA.

Crna Gora teži NATO-u i ima jasnu viziju o svom doprinosu stabilnosti i bezbednosti, naveo je Đukanović i dodao: "Članstvo u NATO ima veliki značaj i mogu pouzdano da potvrdim da se Crna Gora nalazi na putu evroatlantskih struktura, a potom i na putu ka Evropskoj uniji."

Za Đukanovića je NATO garancija stabilnosti na Balkanu i u zemljama regiona. O odnosima sa susednom Albanijom, Đukanović je rekao da dve države imaju "veoma dobru saradnju".

Albanski premijer Edi Rama rekao je ranije da će puna integracija Balkana u NATO biti strateška i vitalna investicija.

"To bi ujedno bio i najočigledniji odgovor kako na geopolitičke ambicije drugih aktera u regionu, tako i na rizike i kontinuirane pretnje koje stižu sa Bliskog istoka i Severne Afrike", rekao je Rama.

Ocenivši da je članstvo Albanije u NATO postavilo temelje za budućnost te zemlje, Rama je rekao da Tirana podržava članstvo Crne Gore i Makedonije u Alijansi.

Parlamentarna skupština NATO, koja u ponedeljak završava trodnevno prolećno zasedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podele teret zajedničke odbrane. Predsednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Majkl Tarner rekao da "agresivnost Rusije ima cenu" i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu.

star
Oceni
4.29
Ostali članci iz rubrike Crna Gora
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak