Region Crna Gora
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Nastavak kriminalne delatnosti eksponenata medijske mafije

U začaranom krugu laži i obmana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Beskonačno ponavljanje laži kao zamena za istinu: Profesionalni moto Željka Ivanovića Govečeta
Beskonačno ponavljanje laži kao zamena za istinu: Profesionalni moto Željka Ivanovića Govečeta
Photo: europa.eu

Uverene da dovoljno puta ponovljena laž na kraju ipak može postati istina, članice regionalne medijske mafije nastavile su, po već viđenom scenariju, svoju kriminalnu kampanju usmerenu protiv aktuelnih crnogorskih vlasti. U pokušaju da za račun svojih nalogodavaca sruše vladu Mila Đukanovića kako bi Crna Gora pala u ruke njihovih kriminalnih finansijera, podgoričke Vijesti kao ekskluzivu su prenele tekst OCCRP iz aprila 2014. godine. Kao povod za reaktuelizaciju te spinovane i iz konteksta izvučene "istraživačke" konstrukcije poslužila je knjiga o Šariću, čiji je autor Stevan Dojčinović urednik CINS-a, takođe jedne od filijala regionalnog medijsko-mafijaškog kartela

U odsustvu željenih rezultata višegodišnje besomučne kampanje i pod pritiskom sve veće nervoze svojih finansijera, članice regionalne medijske mafije sve češće posežu za recikliranjem medijskog otpada koji su bezuspešno ranije već pokušavale da plasiraju kao informacije od javnog značaja.

Suočene sa neuspesima u pokušajima obaranja aktuelnih crnogorskih vlasti, kako bi ta zemlja postala plen medijsko-mafijaškog kartela i bila pretvorena u raj za njegove kriminalne delatnosti što je, paradoksalno, upravo ono za šta članice tog kartela najviše i optužuju Mila Đukanovića, podgoričke Vijesti su se ponovo proslavile u plasiranju nerecikliranog medijskog otpada pronađenog na deponiji laži i dezinformacija nastalih u toj medijskoj kuhinji. Tako su, plasirajući to kao eksluzivu, medijski miljenici Dunje Mijatović u novembru “otkrili” tekst OCCRP, sarajevske filijale medijsko-mafijaškog kartela, koji je objavljen još u aprilu 2014. godine i o kojem su te iste Vijesti i tada pisale kao o ekskluzivnom otkriću.

Na meti medijsko-mafijaškog kartela: Milo Đukanović, premijer Crne Gore
Photo: EPA

Kao povod za reaktuelizaciju dezinformativnog propagandnog otpada sa deponije medijske mafije, Vijestima je ovoga puta poslužila knjiga o Šariću, čiji je autor Stevan Dojčinović, urednik CINS-a, još jednog od pipaka regionalne medijsko-mafijaške hobotnice. Po sistemu da ono što OCCRP “otkrije”, a članice kartela sve papagajski jednom prenesu, može ponovo da postane “ekskluziva” tako što isto to “otkriće”, sa zakašnjenjem od skoro godinu dana, u svojoj knjizi prenese šef beogradske podružnice kartela, a ostale ga onda iznova automatski prenose lažno prikazujući kako prenose nešto sasvim novo.

Tako su, vođene tom devijantnom logikom, podgoričke Vijesti koristeći priliku koju im je navodima u svojoj knjizi namenski stvorio Dojčinović, ponovo plasirale već više puta ponovljene laži o navodno nedozvoljenim vezama podgoričke Prve banke i Darka Šarića.

Kvazinovinarski dron: Miranda Patrucić, ekspert za prljave poslove
Photo: Facebook

Navodeći “otkriće” Mirande Patrucić da je “u poslu sa Šarićem i ostalim kriminalcima”, Prva banka kršila zakon i vlastite interne pravilnike, Vijesti su “izvijestile” da “pri sklapanju tih poslova, banka nije poštovala Zakon o sprečavanju pranja novca, vlastita pravila, niti je slijedila dobru bankarsku praksu”. Namenski plasirajući dezinformaciju da je banka poslovala sa Šarićem u svojstvu privatnog lica, a ne sa njegovom legalnom i legitimnom firmom “Lafina Trade” Vijesti su, poput OCCRP i Dojčinovićeve knjige, svoje čitaoce pokušale da navedu na pogrešan zaključak da je Prva banka učestvovala u pranju Šarićevog nelegalno stečenog novca. Problem sa čitavom konstrukcijom jeste u tome što je “Lafino Trade” bila legalna firma, u kojoj Šarić nije krio svoje vlasništvo, a koja je pretežan deo svog poslovanja obavljala u Srbiji.

Ta kompanija je u Srbiji imala u vlasništvu i “Štampa sistem” koji je 2008. godine prodat nemačkom konzorcijumu WAZ od čega je inkasirala 29 miliona evra. Deo tog novca kasnije je, na osnovu poslovne politike kompanije, prebačen i na račune otvorene u Prvoj banci, dok je deo položen u vidu oročenog depozita. Dakle, u pitanju nije bila nikakva operacija pranja novca već usluga klijentu koji je legalno poslovao i koji je u tim transakcijama raspolagao legalno stečenim novcem u susednoj državi.

“Zakonom je propisano da banke kod otvaranja računa moraju poštovati pravilo 'upoznaj svog klijenta', te prikupiti detaljne informacije i dokumente na osnovu kojih se može utvrditi identitet osobe koja je korisnik računa. Pravila su uspostavljena kako bi se spriječilo korištenje banaka za pranje novca”, navodi se u zaključku Mirande Patrucić, koju je preneo Dojčinović, kako bi najzad, po drugi put stigla i do podgoričkih Vijesti kao medija koji se nalazi na prvoj liniji u borbi za rušenje vlade Mila Đukanovića. Tako se Đukanoviću spočitava to što banka u vlasništvu njegovog brata “nije proveravala” kompaniju koja je legalno posedovala imovinu u Srbiji i tu imovinu prodala nemačkom WAZ-u. Po logici besmislenih optužbi medijsko-mafijaških dronova, prilikom uplata kompanije “Lafino Trade”, Prva banka je trebalo da proverava poreklo WAZ-ovog novca kako ga kojim slučajem ne bi oprala!

Koliko je nekonzistentnosti u ovim prizemnim konstrukcijama najbolje svedoči i podatak da Miranda Patrucić u istom tekstu u jednom trentuku Prvu banku optužuje da je u trenutku krize od Šarića dobila pomoć u vidu, pod povoljnim uslovima, oročenog depozita, da bi već u drugom delu istu tu banku optužila da je Šariću davala novac koji ovaj navodno nije vratio, zbog čega je sve na kraju “palo na teret poreskih obveznika”. Pri tome nigde se ne govori o iznosu koji banci navodno nije vraćen, niti koliko su novca poreski obveznici nepovratno dali za spas Prve banke. Još manje se govori o tome da je reč o privatnoj banci čiji bi klijenti i suvlasnici morali biti oštećeni ukoliko je u njenom poslovanju bilo nepravilnosti i namernog lošeg poslovanja.

Providni ciljevi knjige o Šariću: Stevan Dojčinović, urednik beogradskog CINS-a
Photo: mc.rs

Polazeći od teze da je svaki poslovni kontakt sa Šarićem zapravo dokaz o umešanosti u pranje novca stečenog prodajom kokaina, članice medijske mafije kao da ne shvataju da na taj način najviše optužuju upravo svoje osnivače i finansijere koji su u to vreme vladali Srbijom i u mnogo većem obimu poslovali sa istim tim Šarićem. Tom logikom, za pranje Šarićevog novca može biti optužen i nemački WAZ koji je od Šarićeve firme kupio kompaniju “Štampa sistem”, snabdevši Šariće na taj način sa 29 miliona legalnog novca što nadilazi celokupni iznos za koji se Šariću, na osnovu optužnice za pranje novca, trenutno sudi u Beogradu.

Ovakvim prizemnim spinovanjem informacija, njihovim izvlačenjem iz konteksta i zlonamernim iskrivljenim tumačenjem, pripadnici regionalne medijske mafije otvoreno pokazuju da im je jedini cilj, ne da otkriju delovanje organizovanog kriminala u regionu, čiji su i same deo, već da brutalnim klevetanjem aktuelnih crnogorskih vlasti dovedu do destabilizacije Crne Gore kako bi u uslovima haosa interesi kartela koji stoji iza ovakvih namera na najbolji način bili zadovoljeni. Naravno na štetu građana Crne Gore i stabilnosti regiona kao celine.

star
Oceni
3.86
Ostali članci iz rubrike Crna Gora