Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Justice report: Suđenje Zemiru Kovačeviću

Više verzija o zločinu u Sijekovcu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ilustracija
Ilustracija
Photo: EPA

Prvi svjedoci na suđenju Zemiru Kovačeviću, optuženom za ratni zločin počinjen u Bosanskom Brodu, potvrdili su da se desio sukob u martu 1992. godine u selu Sijekovac, te da je bilo puno mrtvih, ali ne znaju ko je za to odgovoran

Ivan Brizić je kazao da su se 1992. godine u Bosanskom Brodu pojavile vojne formacije, te je situacija bila stresna i napeta.

“Zvali smo ih ‘rezervisti’. Hodali su pijani, raščupane kose. Imali su neuredne uniforme i pucali su”, rekao je svjedok Brizić, pojasnivši da su paravojne formacije mobilizirale dio srpskog stanovništva, te su napravili barikade, koje su se “pomicale” dok nisu zauzeli most na putu Derventa – Bosanski Brod.

Sukob Srba s Bošnjacima i Hrvatima započeo je 3. marta 1992. i, kako je kazao svjedok, “srpske snage su vraćene 500 metara unatrag od mosta”, što je postala linija razgraničenja.

Izručen iz Švedske: Zamir Kovačević
Photo: Stock

Ubrzo je formiran Krizni štab te Bosanskobrodska brigada, u okviru koje je postojao Interventni vod. Svjedok Brizić, koji je bio izabran za predsjednika Kriznog štaba, rekao je da nije znao ko su bili pripadnici Interventnog voda.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice Dike Omerović da li zna šta se desilo u Sijekovcu 26. marta 1992., svjedok je kazao da je čuo iz medija nekoliko verzija šta se događalo, ali siguran je da je bilo “dosta mrtvih”.

“Jedna verzija je bila da su neki preko rijeke Save došli i to napravili, dok je druga da su grupe iz Sijekovca to uradile”, rekao je Brizić.

Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinio zločine s neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV) u selu Sijekovac (općina Bosanski Brod).

Prema optužnici, Kovačević je učestvovao u oružanom napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 osoba i četvero djece, od kojih su neki pobijeni.

Drugi svjedok, Senad Mašić, koji je prije i tokom 1992. godine bio načelnik Kriminalističke policije u Bosanskom Brodu, kazao je da je od kolega čuo za događaj u Sijekovcu, ali i da nisu poduzete nikakve radnje da se ispita šta se tamo tačno desilo.

“Čuo sam da su neki ljudi trebali biti razoružani i onda je došlo do sukoba i pucanja. Čuo sam da je bilo mrtvih”, rekao je Mašić.

Za optuženog Kovačevića svjedok je kazao da ga je vidio nakon događaja u Sijekovcu i to sredinom aprila 1992. godine, kada je bio tenkovski napad na selo Gornje Kolibe.

“Tada je Interventni vod došao u pomoć stanovništvu i zaustavili su tu tenkovsku jedinicu”, dodao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. august.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak