Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (47)

Bahatost šumskog akademika

Kusturica srušio staru tvrđavu u Trebinju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: buka.com

Dvorski režiser i akademik Emir Kusturica, uz podršku lokalnih i republičkih vlasti, izvršio je atak na Trebinje i njegovo kulturno bogatstvo. Bageri i kamioni iz Višegrada srušili su staro austrijsko utvrđenje Petrinja iznad Trebinja, kako bi odnijeli kamen za izgradnju Andrić-grada u Višegradu. Veća grupa ogorčenih građana Trebinja blokirala je stari austrijski put ka tvrđavi, kako bi spriječila kamione da odvezu kamenje

Emiru Kusturici nije bilo dovoljno što je od Hidroelektrana na Trebišnjici dobio 400 000 maraka za gradnju Andrićgrada, već je odlučio da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma. Nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica je uz podršku svojih mentora srušio i austro-ugarsko utvrđenje Petrinja iznad grada.

Rusi dali mig Kusturici
Zamjenik predsjednika Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Aleksandar Dibla sa 60 predstavnika ovog naftnog giganta uz Rusije posjetilo je u četvrtak gradilište Andrićgrada u Višegradu, piše Srna.
"Iskoristili smo priliku da iz Drvengrada u Mokroj Gori, dođemo u Andrićgrad i vidimo kako se on gradi", rekao je Dibla.
On je dodao da se u Rusiji izuzetno cijeni filmsko stvaralaštvo srpskog režisera Emira Kusturice a poraslo je interesovanje i za gradove koje on gradi.Kusturica je goste iz Rusije upoznao o arhitekturi Andrićgrada i njegovom namjenom.

Bager je uništio podzidu i prednju stranu tvrđave, a dvadesetak građana blokiralo je automobilima kamion i put, kako bi spriječili da se kamen preveze do Višegrada. "Mi smo iz grada slučajno vidjeli da je bager na tvrđavi, i da je ona od jutros srušena. Nismo mogli da vjerujemo šta se događa, i da neko ima hrabrosti i drskosti da ruši naše kulturno-istorijske spomenike. Samoinicijativno se okupila veća grupa građana koja je došla na tvrđavu i blokirala kamion sa natovarenim kamenjem na putu, a nakon našeg dolaska rušenje i radovi su obustavljeni. Mi nećemo da dozvolimo da neko ruši naše kulturno-istorijsko blago i tražićemo da se porušena tvrđava obnovi", kaže za Buku profesor Dragan Anđelić.

Desetak radnika iz Višegrada reklo nam je da su sa građevinskim mašinama i kamionima juče došli u manastir Tvrdoš i da su dobili zadatak da poskidaju klesani kamen i prevezu ga za Višegrad. Iz toga se jasno može zaključiti da Kusturica izvodi radove uz blagoslov i podršku svojih bliskih prijatelja vladike Grigorija i igumana manastira Tvrdoš oca Save Mirića.

Po saznanju da je veća grupa nezadovoljnih građana blokirala put i mašine, na lice mjesta je došao i načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk. "Ja sam ranije u više navrata odbio prijedloge Emira Kusturice, koji je tražio da mu se dozvoli rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih željezničkih stanica i drugih objekata. Nedavno dok sam bio u Beogradu, ponovo me je zvao Kusturica i pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena. Ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije. Saznao sam od mojih saradnika da su se nezadovoljni građani okupili, ja ih u potpunosti razumijem i naredio sam da se obustavi rušenje do daljnjeg. Ja sam pomislio da je tvrđava u lošem stanju, ali sada vidim da nije bilo tako".

Pored Ćuka, na tvrđavu su došli i svi lokalni političari, ali niko nije želio da govori o pozadini ovog slučaja i o vezama Kusturice sa lokalnim moćnicima. Postavlja se pitanje otkud Kusturici pravo da po Trebinju ruši kulturno-istorijske spomenike od neprocjenjivog značaja i zbog čega u prljavim i nezakonitim poslovima ima podršku lokalnih i republičkih vlasti. Zar nije bilo korisnije da je Kusturica bar dio novca, od 400 000 maraka koje je dobio od Hidroelektrana na Trebišnjici, ponudio lokalnim kamenorescima i majstorima da klešu kamen i tako zaposle desetak radnika. Da li su interesi pojedinaca bliskih vlastima važniji od interesa cijelog grada i regije, i da li se polako pretvaramo u robove koji bespogovorno moraju da slušaju svoje gospodare.

Ovako radi Kusturica: Srušeno utvrđenje iznad Trebinja
Photo: Stock
Građani su najavili da će se i dalje okupljati na uzvišenjima oko Trebinja, kako bi spriječili Kusturicine "neimare" da ruše sve pred sobom. O cijelom slučaju već je obaviještena i Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, i uskoro bi austrijske diplomate trebale doći u Trebinje, kako bi se na licu mjesta, i u razgovoru sa lokalnim vlastima, upoznali šta se događa sa kulturno-istorijskim spomenicima koji su sagrađeni prije 130 godina.

Građani Trebinja pokazali su visoku svijest i samoinicijativnim okupljanjem i brzom akcijom spriječili su potpuno uništenje reprezentativnog objekta. Postavlja se pitanje kakvo smo mi to društvo i država kada građani moraju da se okupljaju i protestuju, kako bi od vlasti i njenih tajkuna štitili ono što su nam sagradili okupatori.

Tekst preuzet sa sajta 6yka.com

star
Oceni
4.64
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak