Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

e-Video

Dvadeset godina od zločina u Zvorniku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA

Beogradska organizacija Žene u crnom obeležila je u petak sa bh. civilnim organizacijama i stanovnicima opštine Zvornik dve decenije od stradanja nesrpskog stanovništva na toj teritoriji. U mestu Bijeli potok porodice žrtava i udruženja položili su vence na mesto stratišta bošnjačkih civila, koje su likvidirali pripadnici srpskih paravojnih formacija

U Biijelom potoku 1992. godine počinjeni su najstrašniji zločini na teritoriji opštine Zvornik. Svedoci ratnih dešavanja u ovom gradu navode da su pripadnici paravojne formacije "Žute ose" proterali, likvidirali i opljačkali oko 1.300 ljudi. Od ukupnog broja stradalih 20 do 30 odsto su deca.

Pre 20 godina, 1. juna, u Bijeli potok su dovedeni Bošnjaci iz sedam zvorničkih mesnih zajednica. Kada su iz Bijelog potoka deportovani muškarci, istog dana su deportovani i članovi njihovih porodica, ali ne odmah prema Mađarskoj nego prema Tuzli do sela Memića. Deportacija koja je išla preko Srbije i Mađarske sprovedena je tek nakon 27 dana.

Potrpani su u kamione, muškarce su odvojili od žena, roditelje od dece. Svi oni koji su bili sposobni za vojsku pohvatani su i odvedeni u srednjoškolski Centar u Karakaju. Autobusima "Drina transa " iz Zvornika prevezeni su do Pilice, odakle su vraćani u Karakaj, u staru klaonicu prema Drini, gde su ubijeni.

Inače, još uvijek se traga za 611 mučkih ubijenih Zvorničana koji se 20 godina nakon zločina vode kao nestale osobe.

Video: Rastko Popov

star
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak