Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Sećanje na 2. maj

Dan kada su Sarajlije odbranile Predsjedništvo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Mark H. Milstein / Northfoto

Drugog maja 1992. godine građani Sarajeva okupljeni oko Teritorijalne odbrane BiH, zajedno sa Specijalnom jedinicom MUP-a, uspjeli su spriječiti pripadnike bivše Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga da uđu u grad i zauzmu zgradu Predsjedništva BiH na Skenderiji te druge važne objekte u jezgru grada

"Plan neprijatelja bio je da napadne iz tri pravca: Vraca, odnosno Trebevića, Grbavice i Nedžarića. Već su bili pripremljeni tenkovi i transporteri, koji su došli do Vrbnja mosta i zgrade Doma sindikata. Da su uspjeli zauzeti Predsjedništvo i Skupštinu, državnost BiH došla bi u pitanje", prisjeća se bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib.

U tim napadima do temelja je izgorjela zgrada glavne sarajevske pošte, inače izgrađena 1913. godina u periodu Austro-ugarske vladavine. Gorjela je i Elektroprivreda, a tim napadima veliki dio grada je ostao bez telefonskih veza i bez struje.

Poslije neuspješnog pokušaja zauzimanja Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, srpke snage su podigle zvaničnu blokadu Sarajeva. Zatvoren je krug oko grada u prečniku od oko 60 kilometara. Postavljeni su tenkovi, minobacači, snajperi, topovi. Glavne ulice u grad su blokirane i tim putem se spriječila opskrba Sarajeva.

Predsjednik predsjedništva BiH, Alija Izetbegović, po povratku iz Lisabona uhapšen je i pritvoren u kasarni jugoslovenske vojske u Lukavici. Potom je odvezen u Lukavicu, odakle su vođeni pregovori preko Televizije Sarajevo, podsjeća radiosarajevo.ba.

star
Oceni
3.86
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak