Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Protest u Sarajevu

Policajci traže ostavku kantonalnog ministra

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
(Ilustracija)
(Ilustracija)
Photo: Stock

Sindikat policije Kantona Sarajevo najavio je proteste pred zgradom Vlade ovog Kantona ukoliko u roku od deset dana kantonalni ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić ne podnese ostavku ili ne započne saradnju sa sindikatom

"Ako ministar ne poštuje sindikat, kao jedinu legalnu i legitimnu organizaciju koja predstavlja policajce, ne želi s nama razgovarati kako bismo rešili nagomilane probleme, prema nama se ponaša ignorantski i ne pita nas ni za šta za šta nas je i po zakonu dužan pitati, onda ćemo izaći na proteste", rekao je predsednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Nedžib Đozo na konferenciji za novinare.

Đozo je novinarima pokazao peticiju u kojoj je hiljadu članova sindikata zatražilo smenu ministra Budimlića.

Sindikat zamera ministru nabavku loše policijske opreme, usvajanje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kantonalnog MUP-a na, kako su naveli, sporan način, nepostojanje kolektivnog ugovora, kao i pokušaj usvajanja Zakona o policiji bez konsultovanja članova sindikata.

đozo je naveo da je sindikat došao do podataka da su kravate za policajce nabavljene iz Kine po ceni pola marke po komadu, a da ih je MUP platio po ceni od 14 maraka (oko sedam evra) po komadu.

On je kazao da u kantonu Sarajevo nedostaje oko 250 policajaca, a da kantonalni MUP zapošljava nove radnike u administraciji.

Predsednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Franjo Rener upozorio je da situacija u kojoj se nalazi policija destabilizuje Kanton Sarajevo, ali i celu Federaciju BiH.

"Sarajevo je postalo grad opasnog življenja. Policija se uvodi u politikantstvo, a MUP izbegava dijalog sa Sindikatom policije kako bi zajedno došli do najboljih rešenja. Očekujemo od MUP-a da već danas sednu s predstavnicima Sindikata policije i narednih dana reše sve goruće probleme", poručio je Rener.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak