Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Protest u Sarajevu

Policajci traže ostavku kantonalnog ministra

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
(Ilustracija)
(Ilustracija)
Photo: Stock

Sindikat policije Kantona Sarajevo najavio je proteste pred zgradom Vlade ovog Kantona ukoliko u roku od deset dana kantonalni ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić ne podnese ostavku ili ne započne saradnju sa sindikatom

"Ako ministar ne poštuje sindikat, kao jedinu legalnu i legitimnu organizaciju koja predstavlja policajce, ne želi s nama razgovarati kako bismo rešili nagomilane probleme, prema nama se ponaša ignorantski i ne pita nas ni za šta za šta nas je i po zakonu dužan pitati, onda ćemo izaći na proteste", rekao je predsednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Nedžib Đozo na konferenciji za novinare.

Đozo je novinarima pokazao peticiju u kojoj je hiljadu članova sindikata zatražilo smenu ministra Budimlića.

Sindikat zamera ministru nabavku loše policijske opreme, usvajanje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kantonalnog MUP-a na, kako su naveli, sporan način, nepostojanje kolektivnog ugovora, kao i pokušaj usvajanja Zakona o policiji bez konsultovanja članova sindikata.

đozo je naveo da je sindikat došao do podataka da su kravate za policajce nabavljene iz Kine po ceni pola marke po komadu, a da ih je MUP platio po ceni od 14 maraka (oko sedam evra) po komadu.

On je kazao da u kantonu Sarajevo nedostaje oko 250 policajaca, a da kantonalni MUP zapošljava nove radnike u administraciji.

Predsednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Franjo Rener upozorio je da situacija u kojoj se nalazi policija destabilizuje Kanton Sarajevo, ali i celu Federaciju BiH.

"Sarajevo je postalo grad opasnog življenja. Policija se uvodi u politikantstvo, a MUP izbegava dijalog sa Sindikatom policije kako bi zajedno došli do najboljih rešenja. Očekujemo od MUP-a da već danas sednu s predstavnicima Sindikata policije i narednih dana reše sve goruće probleme", poručio je Rener.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike BiH
image

Zagreb protiv fašizma

Crne vojske neće šetati

image

Imam Beganović, slučajni heroj našeg doba

Zašto džihadisti ratuju s jednim efendijom

image

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU

Historijska odluka o evropskom putu BiH

image

Blaga presuda za ratnog zločinca

Šekarić osuđen na 14 godina, a žrtve doživotno

image

Kad Kecmanović Nenad bulazni

Svi Srbi s jednim ratnim plenom

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak