Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Obeležavanje 6. aprila u glavnom gradu BiH

Crvena linija sjećanja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: klix.ba/Feđa Krvavac

Šesti april u Sarajevu, kada se obeležava godišnjica oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i 20 godina od početka opsade, biće ove godine propraćen velikim brojem kulturnih događaja. Centralno dešavanje predstavljaće postavka Harisa Pašovića koji će duž Ulice maršala Tita prezentovati projekat "Sarajevska crvena linija"

Centralni događaj, performans “Sarajevska crvena linija”, počeo je u 14 časova koncertom ispred Vječne vatre. Nastupili su brojni ansambli, horovi, solisti...stotine sarajevskih osnovaca i srednjoškolaca, izvještava Radio Slobodna Europa. U sjećanje na 11.541 osobu poginulu tokom četverogodšnje opsade glavnog grada BiH u centralnoj ulici poredana je 11.541 crvena stolica, od kojih su 1.643 male, u spomen deci koja su ubijena tokom četvorogodišnje opsade.

Hiljade građana Sarajeva u petak je izašlo na ulice da položi cvijeće na poredane stolice koje simboliziraju nekog dragog, bliskog, izgubljenog.

U izlozima s obje strane Titove ulice može se vidjeti izložba plakata na kojima su događaji iz vremena opsade Sarajeva. To su plakati koji govore o tome kako se odvijao život u tim nenormalnim uslovima, ali i o prkosu građana koji su, uprkos 300 granata dnevno koje su padale na Sarajevo, organizovali pozorišne predstave i koncerte po podrumima, izdavali dnevne novine i izvlačili najbolje iz sebe.

Ceremonija je otvorena stihovima velikog poljskog pjesnika Herberta Zbignjeva "Izvještaj iz opsjednutog grada", koje je recitovala glumica Jasna Diklić. Ansambl Art Vivo je potom izveo svoj set pjesama.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kaže kako zbog svega što se desilo građani BiH treba da njeguju kulturu sjećanja.

"Sa namjerom da širimo mir, da širimo svijest Evropi, koja je zakazala u tom momentu, i da agresorima kažemo zaista ono što se desilo. Oni to znaju, ali pokušavaju redefinirati historiju. Ova crvena linija, to je linija krvi, rijeka krvi", rekao je Behmen.

Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, također je odao počast žrtvama agresora.
"Tu smo da se sjećamo, da školujemo djecu, da pamte ovo, da budu jaki i da svi budemo jači. Mi volimo Bosnu i Hercegovinu i ne damo je nikome", kazao je Ganić, a prenosi portal klix.ba.

Performans “Sarajevska crvena linija” nije bio jedini događaj u petak. U 15 sati počela je konferencija pod nazivom “Mediji u ratu i u miru; možemo li bolje“, na kojoj učestvuju strani novinari – ratni izvještači koji su dolazili u opkoljeno Sarajevo i slali izvještaje o onome što se događa u svijet. Oni će govoriti o istinama, lažima, propagandi ratnog izvještavanja, razjedinjenim novinarskim glasovima poslije rata, lekcijama koje iz toga treba naučiti.

U Sarajevskom tramvaju parkiranom na stanici Skenderija (saobraćaj je u centru Sarajeva bio privremeno obustavljen zbog obilježavanja 6. aprila) prikazana je posebna adaptacija komada Almira Imširevića: Kad bi ovo bila predstava, piše radiosarajevo.ba

Glumci treće godine sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, na ovaj način su obilježili Dan Sarajeva, ali i dvadesetogodišnjicu početka opsade Sarajeva.

Predstava se bazira na dijelu teksta iz originalnog teksta Almira Imširevića – ''Kad bi ovo bila predstava'', odigranog 1998. godine u Pozorištu mladih. I ovu postavku režirao je Aleš Kurt, a glume Davor Golubović, Davor Sabo, Sanjin Arnautović, Alisa Čajić, Mia Čotić, Elma Juković, Amar Čustović i Bakir Silajdžić.

U Sarajevu su u petak i brojne ekipe svjetskih medija koje će izvještavati o svim događajima i tako Sarajevo ponovo staviti u fokus zbivanja.

U sklopu obilježavanja 6. aprila, u klubu Johnny biće održana "Ratna svirka" koju će izvesti Don Guido i Misionari, a u Domu armije koncert će održati Bandini-Chiacchiaretta Duo.

star
Oceni
4.87
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak