Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Ratni zločini u BiH

Odloženo suđenje Radovanu Karadžiću

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/MICHAEL KOOREN/POOL

Vijeće Tribunala u Haagu je donijelo odluku da će suđenje Radovanu Karadžiću biti odgođeno na šest sedmica, kako bi imao dovoljno vremena da se upozna sa dokazima koje mu je dostavilo Tužilaštvo

Vijeće je ovu odluku donijelo na prijedlog optuženog Radovana Karadžića, koji je 2. februara zatražio da suđenje bude odgođeno na tri mjeseca – od 15. februara do 15. maja – jer je Haško tužilaštvo Odbrani tek 31. januara dostavilo obiman dokazni materijal.

"Prema tom prijedlogu, Tužilaštvo je objavilo 1.725 dokumenata i oko 200 sati video materijala. Optuženom će trebati vrijeme da ga pregleda, te Sudsko vijeće nalazi da se postupak treba privremeno obustaviti kako bi mogli odrediti prioritete. Ovo je nužno. Tužilaštvo stalno kasno dostavlja materijal i mi smo zabrinuti zbog toga. Nisu shvatili ozbiljnost postupka", kazao je O-Gon Kwon, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Kako je pojašnjeno u sudnici, obustava će vjerovatno početi od prve sedmice marta, ali će Vijeće donijeti pismenu odluku o tačnom datumu prekida.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Suđenje mu je počelo krajem oktobra 2009. godine i već je nekoliko puta do sada bilo prekinuto - u augustu 2010. na dvije sedmice; u septembru na jednu sedmicu; te u novembru na jedan mjesec – zbog vremena potrebnog optuženom da pregleda određenu dokumentaciju koju mu je Tužilaštvo dostavilo.

U nastavku ročišta, Karadžić će unakrsno ispitati svjedoka Ruperta Smitha, nekadašnjeg komandanta snaga UN-a u Sarajevu.

star
Oceni
4.00
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak