Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (106)

U RS ništa novo

Ponovo napadnuta Fata Orlović

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: BETA/AP Amel Emrić

Potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin (ALDE/LDS) najoštrije osuđuje posljednji u nizu napada na Fatu Orlović i poziva sve odgovorne da u najhitnijem postupku osiguraju njenu osnovnu fizičku sigurnost i nepovredivost njene imovine

Fata Orlović napadnuta je prije nekoliko dana u dvorištu svoje kuće i isječena joj je ruka.  Napao ju  je policajac Ranko Uzelac, , zaposlen u Policijskoj stanici u Bratuncu, u trenutku kada je ona pokušala raspraviti s lokalnim pravoslavnim sveštenikom i njegovom pratnjom „zbog čega ponovo dolaze u njenu avliju“, jer su se prije tri godine dogovorili da više neće biti obilježavanja slave u crkvi koju su bespravno napravili na njenoj imovini. Policija je izdala sramno saopštenje u kojem se kaže da je Fata Orlović sama sebi i sjekla ruke ciglom kad je htjela da gađa sveštenika i policajca

Kacin u saopćenju za javnost ističe da je poražavajuća činjenica da Fata Orlović prolazi kroz 11-godišnju mentalnu i fizičku torturu. Dodaje da je neprihvatljivo da se lokalni policajci u općini Bratunac obračunavaju s jednim povratnikom naočigled čitave bh., evropske i svjetske javnosti.

"Očekujem da će se brzom reakcijom nadležnih napokon okončati ova skandalozna situacija u kojoj jedan aktivan policijac dugi niz godina maltretira jednu nedužnu Bošnjakinju na njenom sopstvenom imanju u Konjević-Polju. To vlasti u RS-u duguju ne samo Fati Orlović već i svim svojim građanima.

Vladavina prava mora uvijek postojati za sve građane, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Za kršenje ljudskih prava nema mjesta u jednoj modernoj evropskoj državi koja stremi članstvu u EU", navodi se u saopćenju Jelka Kacina.

Iako je prije tri godine Milorad Dodik obznanio da je nađeno rješenje da se premjesti crkva iz dvorišta Fate Orlović, to se do danas nije dogodilo. Vlada RS, kako je poznato, tada je na račun Eparhije zvorničko-tuzlanske uplatila 168.000 konvertibilnih maraka za troškove izmještanja crkve u Konjević-Polju.

“ Vidjela sam popa i još dvojicu ljudi s njim kako hodaju oko crkve i nešto čiste. Pošla sam prema njima da ih pitam koga su oni pitali da dolaze na moju imovinu i ko im je to dozvolio. Ja sam im govorila da idu iz moga, a onda je odjednom prema meni potrčao Uzelac. Znala sam da hoće opet da me napadne, jer mu to nije prvi put, zgrabila sam jednu ciglu sa zemlje da se odbranim, ali je on bio brži. Uhvatio me jednom rukom za rame, a onda iz džepa izvadio čakiju i isjekao po dlanovima. Kada je vidio da nikoga nema u blizini, počeo mi je prijetiti da će me ubiti samo ako više progovorim ijednu riječ i ako budem uznemiravala popa”, ispričala je kroz plač Fata Orlović Dnevnom Avazu.

Žena je zadržana u bolnici zbog povreda, a policija je najavila da će podići tužbu protiv nje. 

star
Oceni
4.55
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak