Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Prekrajanje istorije: "Branioci" Doboja u slavljeničkom raspoloženju

Odbrana zločina

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Poprište krvavih zločina: Doboj
Poprište krvavih zločina: Doboj
Photo: Stock

Među „braniocima“ Doboja na slavlju u Lipcu neće biti „opravdano“ odsutnih – Nikole Jorgića zvanog Jorga koji je pred sudovima u Njemačkoj proglašen krivim za krivično djelo genocida na području Doboja i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, te Predraga Kujundžića koji je u oktobru 2009. godine pred Sudom BiH proglašen krivim za ratni zločin počinjen u Doboju i nepravosnažno osuđen na 22 godine zatvora

Polovinom aprila ove godine u Doboju je formirano UG „Branioci Doboja – 2. maj 1992. godine“. U organizaciji ovog udruženja u nedjelju, 2. maja, na području dobojskog naselja Lipac biće upriličeno narodno veselje. Predstavnici udruženja smatraju da su „dva važna datuma u istoriji Doboja, 26. mart i 2. maj nepravedno zapostavljeni.“

Ovo je organizacija onih ljudi koji su 2. maja 1992. godine imali snage, znanja i hrabrosti da odbrane grad, da poslije toga u njemu profunkcioniše srpska vlast koja je izabrana na skupštini srpskog naroda 26. marta 1992. godine“, objasnio je Nikola Milićević, potpredsjednik „branilaca“.

Snagu, znanje i hrabrost pokazali su u maju 1992. godine kada su hiljade Bošnjaka i Hrvata morali da napusti svoje domove. Oni koji su dočekali „branioce“ zatvarani su u logore, formirane u hangarima tvornice Bosanka, diskoteci na izlazu iz grada, kao i na još nekoliko mjesta u gradu. Stanovnici Doboja nesrpske nacionalnosti su mučeni i ubijani, njihova imovina je pljačkana i uništavana, bivši đaci silovali su u njenom stanu svoju nekadašnju profesoricu, do temelja su porušene džamije i katolička crkva koja se nalazi u užem centru grada.

Stavljanje drugog maja u kontekst odbrane grada je novi pokušaj prekrajanja istorije na području Doboja. Učinjeno je to i 2005. godine na promociji knjige “Pod zastavom džihada” Nenada Cvjetkovića, dobojskog novinara s američkom adresom stanovanja.

Tada je rečeno da su mudžahedini prvu organizovanu akciju na području Doboja izveli u aprilu 1992, a prvu zajedničku akciju sa bosanskim snagama 12. jula iste godine na Putnikovom brdu.

“Spominjanje aprila 1992. je smiješno, jer do početka maja na području Doboja nije bilo rata, dok su u napadu na Putnikovom brdu učestvovali građani, bez mudžahedina“, rekao je ovom novinaru prije pet godina pripadnik tadašnje teritorijalne odbrane Zlatan Grbić.

On je tada i objasnio da je “u njegovom odredu bilo i Srba i Hrvata i Muslimana. Zasigurno nije bilo nijednoga mudžahedina. To su bili borci iz Doboja, iz Miljkovca, iz Makljenovca. Ne mogu reći da li su zajedno sa HVO-om bili mudžahedini - e, to je taj smiješni dio, koji je doslovce smiješan.”

Bitka na Putnikovom brdu poznata je po živom štitu od pritvorenih Bošnjaka i Hrvata kojim su srpski vojnici zaustavili napad. U blizini tog mjesta nalazila se diskoteka koju su srpske snage pretvorile u logor za civile. „Perčin disko“ se spominjao i u haškoj optužnici protiv Slobodana Miloševića.

Među „braniocima“ Doboja na slavlju u Lipcu neće biti „opravdano“ odsutnih – Nikole Jorgića zvanog Jorga koji je pred sudovima u Njemačkoj proglašen krivim za krivično djelo genocida na području Doboja i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, te Predraga Kujundžića koji je u oktobru 2009. godine pred Sudom BiH proglašen krivim za ratni zločin počinjen u Doboju i nepravosnažno osuđen na 22 godine zatvora.

U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske Kujundžić je kao komandant jedinice "Predini vukovi" izvršio, poticao i nije spriječio seksualno ropstvo, silovanje, progon i druga nečovječna djela - kazao je sudija Šaban Maksumić, dodajući da su sva djela urađena s "diskriminatorskom namjerom", prenio je BIRN-Justice Report.

Opravdano odsutan sa slavlja: Predrag Kujundžić, ratni zločinac
PHOTO: 24sata.info
Prema nepravosnažnoj presudi, Kujundžić je kriv za prinudno preseljenje stanovništva iz naselja Grapska i nečovječno postupanje prema muškarcima iz mjesta Bukovačke Čivčije, kao i za to što nije poduzeo mjere da spriječi odvođenje muškaraca iz logora "Perčin disko" u živi štit kada je njih 17 poginulo.

Proglašen je krivim i za silovanje i držanje u ropstvu zaštićene svjedokinje na ovom suđenju, koja je tokom rata bila maloljetna. Također je proglašen krivim za nagovaranje osobe s nadimkom Golub na silovanje.

"Kujundžić je nakon silovanja svjedokinji 2 naredio da će morati raditi sve što od nje bude tražio od juna do decembra 1992. godine. Time ju je prisilio na seksualno ropstvo. Držao je psihološku kontrolu nad njenom seksualnošću, tjerao je da nosi na lančiću privjesak križ, promijenio joj ime u srpsko, tjerao je da oblači srpsku uniformu" - obrazložio je odluku sudija Šaban Maksumić, predsjedavajući sudskog vijeća.

Proglašen je krivim i za nečovječno postupanje prema zaštićenom svjedoku koji je bio zatvoren u Centralnom zatvoru u Doboju.

Prema presudi, Kujundžić je oslobođen da je učestvovao u višestrukom mučenju civila u "Perčinom disku", koje je uključivalo nanošenje ozbiljnih fizičkih povreda, i prisiljavanje civila "da jedu sapun i tuku se između sebe".

Sudsko vijeće nije moglo utvrditi da je optuženi znao za radnje svojih vojnika. "Perčin disko" nije bio pod odgovornošću optuženog. Izvedeni dokazi su ukazali da su dolazili različiti pripadnici u taj logor - kazao je Maksumić, dodajući da za ovu oslobađajuću tačku nije utvrđen "obligatorni element" da je postojala komandna odgovornost.

Iz presude Suda BiH vidi se kako su se ponašali „branioci“ Doboja. Predstavnici SDP BiH, SDA i SBiH u Doboju - koji se sjete povratnika, odnosno nekadašnjih žrtava etničkog čišćenja koje su provodili „branioci Doboja“, samo onda kad im zatreba njihov glas na lokalnim ili opštim izborima - ne reaguju kada „branioci“ i njima slični iznose stavove oko zbivanja u Doboju tokom rata. Njihovo ponašanje najbolje se može opisati rečenicom koju je u jednom tekstu u magazinu Dani napisao Ivan Lovrenović: Zbogom pameti, doviđenja obrazu!

star
Oceni
4.24
Ostali članci iz rubrike BiH