Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Suđenje Radovanu Karadžiću

Preživeo prekriven leševima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/VALERIE KUYPERS

Treći svedok optužbe na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu opisao je u sredu kako je preživeo jula 1995. kada su u selu Orahovac kod Zvornika pripadnici Vojske Republike Srpske streljali stotine Muslimana iz Srebrenice

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, i za uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. Zaštićeni svedok optužbe KDŽ-064 izjavio je da su srpske snage 14. jula 1995 - tri dana pošto su zauzele Srebrenicu – organizovano streljale između 500 i 1.000 muslimanskih muškaraca u blizini škole u zvorničkom selu Orahovac. U pisanoj izjavi, koji su tužioci uveli u spis, KDŽ-064 je opisao kako se 13. jula 1995. predao srpskim vojnicima u blizini sela Sandići, pošto se dva dana skrivao u šumi sa hiljadama drugih, pokušavajući da izađe iz obruča VRS oko Srebrenice.

Na obližnjoj livadi komandant VRS Ratko Mladić je zarobljenicima, po rečima KDŽ-064, obećao da će biti razmenjeni, nazivajući ih "komšijama". Zarobljenici su zatim prebačeni u Bratunac gde su tokom noći neki ubijeni, a ostali ujutro 14. jula odvedeni u Orahovac. U fiskulturnoj sali škole, zarobljenim Muslimanima su srpski vojnici krpama vezivali oči pre nego što bi ih kamionom odvodili na streljanje, rekao je KDŽ-064.

"Na izlazu iz sale stojala su dva vojnika i jedna žena koja je svakom zarobljeniku davala po lonče vode - ne znam zašto su to radili... Kada su počeli da odvode ljude, pitali smo vojnike kuda ih vode, a oni su rekli: 'U Bijeljinu, u logor'. Predveče je došao red i na mene: vezali su mi oči, popio sam tu vodu i uveli su me u kamion u kojem nas je bilo tridesetak", opisao je svedok.

Posle kratke vožnje kamion je stao, a zarobljenicima je naređeno da izađu. "Odmah sam ispod poveza video mrtvo telo, pomislio na svoju decu i oprostio se s njom... Rafal se začuo s leve strane, ljudi su popadali, pao sam i ja... Kad je rafal (pre)stao, jedan od vojnika je izašao i pucao iz pištolja", opisao je KDŽ-064 koji nije bio pogođen. "Onda sam čuo kako nailazi sledeći kamion i opet pucnjavu... I tako svakih petnaestak minuta".

KDŽ-064 precizirao je da je među telima streljanih ležao nekoliko sati i da je čuo kada je jedna grupa zarobljenika odvedena na streljanje na drugu livadu u blizini. Izjavio je da je iskoristio priliku za bekstvo kada su srpski vojnici pojurili za drugim preživelim koji se izvukao ispod gomile leševa. "Skočio sam i potrčao uz nasip, prešao preko pruge, čuo sam rafal, ali ne znam da li je za mnom pucao, prešao sam preko livade i sakrio se u kukuruz", naveo je svedok.

Posle dvodnevnog lutanja po selima za koja je, kako je rekao, znao da su bošnjačka jer su bila spaljenja, KDŽ-064 je, po sopstvenim rečima, uspeo da pređe na teritoriju pod kontrolom muslimanskih snaga.  U nastavku suđenja, svedoka će unakrsno ispitivati optuženi Karadžić, koji se brani sam.

Pretresno veće Tribunala prošle nedelje je saslušalo iskaze prva dva svedoka optužbe protiv Karadžića, Ahmeta Zulića i Sulejmana Crnčala koji su govorili o zločinima nad Muslimanima u Sanskom Mostu i na Palama, odnosno u Sarajevu. Suđenje Karadžiću počelo je pred Haškim tribunalom 26. oktobra prošle godine uvodnom rečju optužbe. Optuženi je početak suđenja bojkotovao tvrdeći da mu sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi.

Pošto je tužilac Alan Tiger (Tieger) 2. novembra završio uvodnu reč, sudije su tri dana kasnije donele odluku da Karadžiću postave branioca koji će njegovo zastupanje preuzeti u slučaju da se optuženi ne pojavi u sudnici. Proces je nastavljen 1. mata uvodnom rečju odbrane, koju je održao Karadžić. Bivši predsednik Republike Srpske je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.  Optužnica protiv Karadžića usredsređena je na: etničko
čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u istom periodu; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.

Vlasti Srbije uhapsile su ga u Beogradu u julu 2008. i izručile Tribunalu. Karadžić je u prvom pojavljivanju pred Tribunalom odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudija je, potom, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

star
Oceni
3.86
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak