Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Suđenje Radovanu Karadžiću

Protjerivanje Muslimana sa Pala

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Drugog dana svjedočenja u korist Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, Sulejman Crnčalo je govorio o situaciji na Palama u proljeće 1992. godine, te ponovio da su ga „srpske vlasti protjerale“ sa tog područja u julu iste godine

Crnčalo, koji je počeo sa svjedočenjem na prošlom ročištu, 14. aprila ove godine, kazao je tokom unakrsnog ispitivanja da je "svo muslimansko stanovništvo bilo primorano da napusti opštinu Pale“.

„Ne možete me nikako uvjeriti da smo doborovoljno otišli, da smo doborovoljno postali fukare, otišli sa kesama, niko nije pitao šta će biti od kuće, šta će se desiti sa nama... Potpisao sam pod prisilom dokument da ostavljam stvari srpskim vlastima“, kazao je Crnčalo.

Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Srpske Demokratske Stranke (SDS) i Republike Srpske (RS), Tužilaštvo u Haagu tereti za niz zločina počinjenih između 1992. i 1995. godine na području BiH.

U optužnici stoji da je Karadžić, između ostalog, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa članovima SDS-a i državnih organa bosanskih Srba, uključujući krizne štabove, ratna predsjedništva i Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskih Srba, sa ciljem progona nesrpskog stanovništva u više bosanskohercegovačkih općina, među kojima i Pale.

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja svjedoku prezentirao medijske isječke iz ratnog perioda u kojima se govori o naoružavanju muslimanskog stanovništva u BiH, te pristizanju velikog broja izbjeglica na Pale sa područja Sarajeva.

„Ja sam bio lovac i ljudi koji su se sa mnom družili imali su legalno oružje, a drugo mi nije poznato. Ne znam uopšte ništa o nelegalnom naoružavanju (...) Gospodine, ja sam čovjek čistog karaktera, vi mene pitate o ljudima koji su se bavili švercom, ja nitii sam to znao, niti čuo, niti bih se volio tim stvarima baviti“, odgovorio je Crnčalo.  

Na Karadžićev upit da li su mediji bili zainteresovani za njegove nastupe tokom 1992. godine, Crnčalo je odgovorio potvrdno.

„Da je narod mogao šta učiniti, ne bi vam dali u Bosni ni blizu medija. Šta god uradite, uradite ono što ne valja za narod. Kud će gore za narod od rata, a vi ste radili na tome“, pojasnio je svjedok.

Optuženi je tokom ispitivanje svjedoka kazao da su vlasti "Srpske opštine Pale" bile „odgovorne i pažljive“, te dodao da nisu pravili razliku između Srba i Muslimana.

Karadžić je dodao da je i on sam, govoreći u Skupštini Republike Srpske u julu 1992. godine, kazao da „zemlja nije tijesna za sve narode“.

"Što smo mi onda protjerani sa Pala? Odgovorite mi sada...“, pitao je Crnčalo.

Suđenje će se nastaviti u srijedu, 21. aprila ove godine, ispitivanjem novih svjedoka Tužilaštva.

star
Oceni
4.71
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak