Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću

Napadom na muslimanske kuće branili srpske?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu se prisjetio kako mu je supruga ubijena u augustu 1995. godine u blizini sarajevske Tržnice

Sulejman Crnčalo je kazao da je u junu 1992. godine sa porodicom i ostalim Bošnjacima "protjeran" sa Pala, nakon što je prisustvovao govoru Radovana Karadžića.

„Karadžić je stajao u masi pridošlih ljudi i čuo sam šta je govorio. To su za mene bile strašne riječi. Govorio je, najvjerovatnije da bi dao moral, da treba svaku kuću muslimansku napadati, bilo gdje da je, jer takvim se putem brani srpska kuća“, prisjetio se Crnčalo.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene između 1992. i 1995. godine.

U optužnici stoji da je Karadžić, u dogovoru sa drugima, počinio, planirao, podsticao ili naredio progone bosanskih muslimana i Hrvata u više bosanskohercegovačkih općina, među kojima i Pale, u cilju njihovog trajnog uklanjanja sa područja pod kontrolom bosanskih Srba.

Svjedok je kazao da je u julu 1992. godine, konvojem u kojem je bilo 18 autobusa „prepunih muslimana sa Pala“ prebačen na teritoriju Sarajeva, gdje je proveo tri i po godine pod opsadom, „bez grijanja i tekuće vode, i u stalnom strahu i neizvjesnoti za život“.

Crnčalo je dodao da je tokom boravka u Sarajevu vidio ljude koji su ubijeni „snajperskim djelovanjem“, te da je njegova supruga ubijena 28. augusta 1995. godine u blizini Tržnice u Sarajevu.

Karadžiću se optužnicom na teret stavlja kampanja granatiranja i snajperisanja Sarajeva između 1992. i 1995. godine.

„Žena je otišla da kupi mlijeko i dogovorili smo se da se ne zadržava puno. Kada nije došla, odmah mi je čudno bilo, i krenuo sam prema Tržnici da je potražim. Na pola puta sreo sam ljude koji su rekli da je pala granata i pobila naroda dosta. Kod Tržnice sam vidio slike masakra. Preko cijele ulice je krvi bilo, komadići ljudskog mjesa razbacani, komadi odjeće istrgani na sve strane...", prisjetio se Crnčalo.

Nakon što je pregledao spiskove ranjenih kako bi utvrdio da li mu je supruga preživjela, Crnčalo je odveden do mrtvačnice gdje ju je prepoznao među žrtvama.

„Kad sam došao oko devet leševa je bilo u sobi i svi su na leđima bili. Kod moje žene je ruka visila. Ja sam samo uzeo ruku, pustio i zaplakao“, kazao je svjedok.

Na ovom ročištu Karadžić je završio i unakrsno ispitivanje svjedoka Ahmeta Zulića, koji je na prošlom ročištu govorio o svom zarobljavanju u Sanskom Mostu i zatočenju u logoru Manjača.

Zulić je, odgovarajući na pitanja optuženog o pripremama „muslimanskih snaga za rat“, kazao da mu nije poznato da su postojale jedinice Zelenih Beretki u Sanskom Mostu.

Karadžić je ocijenio Zulićevo svjedočenje kao „pristrasno i neiskreno“.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak, 15. aprila, unakrsnim ispitivanjem svjedoka Crnčala.

star
Oceni
4.13
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak