Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Prvi svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću

Danonoćna premlaćivanja u logoru Manjača

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/MICHAEL KOOREN/POOL

Ahmet Zulić, prvi svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, ispričao je kako je bio zarobljen i premlaćivan u Sanskom Mostu, a potom zatočen u logoru Manjača

“Napad na selo Mahala počeo je 28. maja 1992. godine. Mogao sam vidjeti dolijetanje granata i kuće kako gore. Napala je okupaciona srpska vojska. Otpora nije bilo. U Mahali su ostali nepokretni ljudi, koji su pobijeni kada je poslije zašla pješadija, kako oni kažu, na čišćenje. Među njima, nažalost, i moj punac”, prisjetio se Zulić.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta oružanih snaga RS-a, Tužilaštvo u Haagu tereti za genocid počinjen 1992. godine, između ostalog i u Sanskom Mostu. U optužnici stoji da je Karadžić odgovoran i za genocid u Srebrenici, te za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2008., a suđenje mu je počelo u oktobru prošle godine.

Zulić je kazao da su ga “pripadnici srpske vojske” 18. juna 1992. godine zarobili, te odveli do fabrike “Betonirka” u Sanskom Mostu.

“Samo tri noći tokom cijelog boravka tamo nisam bio premlaćivan. Tu je bila jedna kancelarija i tu su nas tukli navečer. Po danu su nas odovodili u stanicu milicije. Tamo su nas stražari tukli, ili čak djeca kada naiđu iz škole ili iz kafića. Djeca naiđu i treniraju karate na nama, a u stanici milicije su nas policajci tukli”, prisjetio se Zulić.

Početkom jula iste godine, kako je kazao svjedok, prebačen je sa oko 60 zatvorenika u logor Manjača u blizini Banje Luke.

“Prebacili su nas kamionom. Taj kamion je zatvoren ceradom i zablindiran pozada da se nije mogao otvoriti. Auspuh je bio proderan i puštao je plinske gasove u taj prostor i ljudi nisu mogli podnijeti. Tamo su bili krajnje neljudski uslovi... Ja sam pio svoj urin, jer je žeđ užasna bila. Sjećam se dva brata koja su umirala deset minuta. Za mene je to vječnost bila. Drugi su umirali šutke, jednostavno nisu imali zraka”, ispričao je Zulić.

Zulić tvrdi da je u Manjači bio smješten u štalu sa oko 600 do 800 drugih zatvorenika, te da su hranu dobivali jednom dnevno, i to “jedan kruh na 44 zatvorenika”. Prema njegovim riječima, i ovdje je bio premlaćivan.

U novembru 1992. godine Zulić je konvojem Međunarodnog Crvenog križa prebačen u Karlovac (Hrvatska).

Sudsko vijeće je na ovom ročištu kazalo da će Richard Harvey zadržati ulogu rezervnog branioca Radovana Karadžića, te da će se nastaviti “pripremati za preuzimanje odbrane ukoliko optuženi bude ometao tok postupka”.

Harvey je imenovan za rezervnog branioca u novembru prošle godine, nakon što je Karadžić odbio da prisustvuje izvođenju uvodne riječi Tužilaštva ističući da mu je potrebno dodatno vrijeme za pripremu odbrane.

Naredno ročište zakazano je za 14. april 2010. godine, kada će Karadžić nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem svjedoka Zulića.

star
Oceni
4.47
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak