Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Dan poslije

Kako je ubijen Vedran Puljić?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Pixel

Brojčano stanje poginulih u sukobima u Širokom Brijegu se na sreću nije promijenilo. I dalje se Vedran Puljić vodi kao jedini nastradali, a spekulacije da je poginuo i 21-godišnji Amir Hadžić pokazale su se kao netočne. Naprotiv, van životne opasnosti. U međuvremenu, u Sarajevu se održavaju protesti, a za razliku od nedjelje, kada je većina informacija upućivala na to da su sukob izazvali “navijači” Sarajeva, u ponedjeljak je suprotno

Nastavak ove agonije valjalo bi započeti viješću da je dvije godine mlađi brat Vedrana Puljića, Igor, kojem je u nedjelju bio rođendan,  pokušao samoubistvo rezanjem vena. Hitno je prebačen u Centar za urgentnu medicinu u Sarajevu i nije u životnoj opasnosti.

Smrt iz pištolja, i zvanično
Vedran Puljić, koji je izgubio život u neredima prije utakmice fudbalskih klubova ''Široki Brijeg'' i ''Sarajevo'', ubijen je hicem iz vatrenog oružja, potvrdila je dežurni tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Ćavar. Dežurni tužilac je rekla novinarima da je mladić pogođen hicem u desno uho, a da se istraga o ovom incidentu nastavlja.

Još uvijek se postavlja pitanje na koji način je stradao njegov brat. Policija u Širokom Brijegu tvrdi da je riječ o udarcu kamenom u glavu, dok sudionici ovog nemilog događaja, koji su se u nedjelju uvečer vratili za Sarajevo tvrde da je Puljić stradao od pucnja. Navodno se čekaju rezultati obdukcije da bi se ustanovilo šta je istina, kao da se na prvi pogled ne može ustanoviti da li je riječ o prostrijelnoj rani ili udarcem kamena ili nekog drugog predmeta. Portal sarajevo-x prenosi svjedočenje jednog od “navijača” koji tvrdi da je policija pucala u glavu Puljiću sa samo nekoliko metara.

Dok se iščekuju rezultati te famozne obdukcije u Sarajevu su u toku protesti u velikom parku kod Predsjedništva. Još pri povratku iz Širokog predstavnicima Federalnog MUP-a predati su zahtjevi u kojima se traži pronalazak i hapšenje osobe koja je ubila Vedrana Puljića, provođenje istrage na federalnom nivou, slanje patologa iz Sarajeva koji će izvršiti obdukciju tijela ubijenog mladića kao i smjenu svih odgovornih osoba MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona. U zahtjevima se također traži i odgovornost osoba koje su odredile da se utakmice u Mostaru između Zrinjskog i Veleža te ona u Širokom igraju u istom terminu zbog čega nije bilo dovoljno policajaca na obezbjeđivanju utakmice u Širokom Brijegu.

Postavili su i rok koji ističe u ponedjeljak u 20 sati, a u slučaju neispunjavanja zahtjeva, najavljeno je proširivanje blokade na područje cijelog grada. Iz MUP-a Kantona Sarajevo rekli su da protest nije najavljen, ali da imaju informaciju da je blokada najavljena za 12 sati i da se nadaju da će sve proći bez incidenata.

U pozivu “navijačima” stoji: “Udruženje navijača FK Sarajevo” poziva sve navijače, simpatizere i građane Sarajeva na protest koji će se održati u ponedjeljak u 12 sati na istom mjestu gdje se desilo i sinoćnje okupljanje navijača, na raskrsnici ulica Maršala Tita i Koševo (Kralja Tomislava), kod Velikog parka. “Ne želimo dozvoliti da tragedija u Širokom brijegu, gdje je ubijan Vedran Puljić, mladost Sarajeva, ostane nekažnjena!”, poručuju iz udruženja.

Tko je počeo rat, vječno je pitanje u BiH, a slično pitanje postavlja se i sada. Tko je započeo sukobe?

Ipak, ono šta je prije svega potrebno odgovoriti, a puno je jednostavnije od odgovora na postavljeno pitanje je - kako je zapravo poginuo Vedran Puljić? Zatim, kako je ustrijeljen i Amir Hadžić koji je izvan životne opasnosti. Podsjetimo, portparol policije u Širokom Damir Čutura negirao je da je policija uopće koristila oružje.

Predsjednik županijske Vlade Zvonko Jurišić, koji je poznat po tome da je opravdava postojanje koncentracionih logora u vrijeme ratnih sukoba, tvrdi da su građani Širokog Brijega uvučeni u nerede. “Očito je da su neki procijenili da nerede treba napraviti u Širokom Brijegu i nažalost to su izazvali s ljudskim stradanjem, ranjavanjem, s velikom materijalnom štetom”, izjavio je Jurišić.

Zanimljivo je da većina političkih stranaka još nisu izdale ni makar nemušto saopštenje. Gotovo 24 sata poslije “pakla” na ulicama Širokog oglasili su se samo HDZ 1990 i Naša stranka.

"Potaknut najnovijim tragičnim događajima na razini grada i Hercegovine, želimo ponovo ukazati na uzročno-posljedičnu povezanost vladavine kriminalne etnopolitike s totalnim razaranjem bosanskohercegovačkog društva, ali i samih pojedinaca", stoji u saopštenju iz mostarskoga Gradskog odbora Naše stranke.

U HDZ 1990. su osudili divljanje i traže od sigurnosnih službi da ispitaju sve okolnosti, pronađu sve odgovorne, organizatore i sudionike, i izvještaj predaju tužilaštvu te s njim upoznaju javnost.

Photo: Pixel

Oglasili su se i fudbalski klubovi. Dok Hajrudim Šuman, predsjednik uprave FK Sarajevo tvrdi “navijači” Sarajeva nisu izazvali sukobe, već da su bili izazvani i da su se “samo branili” Zlatan Mijo Jelić, predsjednik NK Široki Brijeg kaže u saopštenju: "Žalosno je da pojedini mediji od huligana, koji su u Široki Brijeg došli s očitom namjerom izazivanja izgreda, pokušavaju napraviti žrtve".

Nema sumnje da ostali, značajniji faktori na političkoj sceni još sagledavaju aktuelnu situaciju ne bi li sebi priskrbili korist od svega. Nasilje na i oko sportskih terena postala je svakodnevnica, a ista matrica se primjenjuje i u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, sa jednom bitnom razlikom - Srbija i Hrvatska su svoje manjine maksimalno marginalizirali pa su “drukčiji” i oni sa drugom bojom očiju što ih opet, u to smo se uvjerili, ne sprečava u namjerama.

BiH ima tu “nesreću” da je i dalje multinacionalna, teško je reći cjelina, a sama mogućnost da se bijes i nezadovoljstvo izrazi na pripadniku druge nacije ili konfesije daje dodatnu dimenziju, odnosno onu stalno prisutnu iskru dovoljnu da okidač stalno bude napregnut.

Možda ne i najodgovorniji, ali nikako ga ne treba oslobađati tog tereta jer njegova je posljednja, ili bi barem trebala biti, Valentin Inzko rekao je samo “Pojedinci koji su odgovorni za ovo nasilje moraju biti dovedeni pred lice pravde". A valjda, od koga je i dovoljno je.

Ideja o potpunom stranom protektoratu još je bliska u mnogim glavama. Pitanje je samo da li je međunarodnoj zajednici ideja jednako primamljiva.

star
Oceni
4.13
Povezani članci
Ostali članci iz rubrike BiH