Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Bol koji ne prestaje

Dženaza za prijedorske žrtve

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: teakdoor.com

Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka osam žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom 1992. godine na području Prijedora obavljen je u srijedu, 20. jula. Dženazu-namaz predvodio je Husein efendija Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, javlja Fena

Ukopani su Emira (Emir) Mulalić (1987.); Nihad (Eniz) Sušić (1971.); Nedim (Sakib) Omanović (1966.); Miralem (Rasim) Kardumović (1964.); Senadin (Sejdo) Šara (1962.); Velid (Muhamed) Bešić (1948.); Derviš (Salih) Karagić (1931.); Hamo (Ragib) Hodžić (1930.).

Najmlađa žrtva je petogodišnja djevojčica Emira (Emir) Mulalić, a ubijena je u prijedorskom logoru Trnopolje. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u julu prošle godine na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Dosad je na području Prijedora ekshumirano i identificirano 57 djece, a traga se još za 40 nestale djece, prenosi portal Klix.

Najstarija žrtva je Hamo (Ragib) Hodžić koji je imao 62 godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti koji su u srijedu ukopani ekshumirani su iz masovnih grobnica Jakarina Kosa, Korićanske stijene, jama Lisac i na lokalitetima Čarakovo, Bišćani i Kozaruša-Sušići.

Dosad je pronađeno 2.325 prijedorskih žrtava. Pronađene su na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 98 masovnih grobnica. Grobnice su pronađene na području Prijedora, ali i u drugim gradovima: Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Skender-Vakufu, Bosanskom Novom, Vukosavlju, Banjoj Luci, Hrvatskoj Kostajnici i drugim gradovima.

Logor Trnopolje
PHOTO: Ron Haviv

Podsjetimo, 20. jula 1992. godine desio se jedan od najvećih zločina na području općine Prijedor. U toku jednog dana ubijeno je blizu 1.600 civila. Srpske vlasti potpomognute zločinačkom JNA izvršili su napade na bošnjačka sela na lijevoj obali Sane: Bišćane, Rizvanoviće, Rakovčane, Hambarine, Čarakovo, Zecove, te hrvatska sela: Briševo, Raljaš, Staru Rijeku i druge. Krvavi pir koji je izvođen prvo artiljerijskim napadima, a potom pješadijskom, rezultirao je ubistvom više stotina bošnjačkih i hrvatskih civila, a neutvrđen broj odveden je u logore, gdje je kasnije uglavnom likvidiran.

Kontinuirano tokom mjeseca jula vršena su hapšenja, silovanja i deportacije Bošnjaka u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje i druga mjesta zatočenja. Mučenja, ubijanja, silovanja, rušenja, pljačke i devastacija imovine bila je svakodnevna praksa. Genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području općine Prijedor trajala su kontinuirano u periodu 1992-1995. Najmasovnija ubijanja izvršena su do ljeta 1993. U Prijedoru je izvršena nasilna, masovna deportacija i protjerivanje Bošnjaka i Hrvata. Po uhodanom scenariju nasilna protjerivanja su trajala dok skoro cjelokupno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo nije protjerano. Nasilna protjerivanja su pračena pljačkom. U Prijedoru je izvršeno masovno uništenje tragova kulture, duhovnosti, vjerskih obilježja Bošnjaka i Hrvata.

U tri najpoznatija logora smrti ubijeno je i mućeno više od 31.000 Bošnjaka i Hrvata, od toga je ubijeno više od 1.000. Silovano je više stotina Prijedorčanki. Silovanja su vršena sistematski u logorima, kućama, policiskim i vojnim stanicama. Kao posljedica agresije i genocidne politike ubijeno je više od 3200 osoba oba pola i svih starosnih struktura. Civili, bolesni, nezakonito zatočeni, medicinsko osoblje, ratni zarobljenici, vjersko osoblje i druge osobe koje su zaštićene Ženevskim konvnecijama, bili su meta srpskih vojnih i policijskih snaga, podsjeća kanadski Institut za istraživanje genocida.

star
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak