Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Johanes Han, komesar Evropske unije

BiH bi mogla dobiti status kandidata do kraja 2017.

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: fokus.mk

Komesar Evropske unije za politiku susedstva i proširenje Johanes Han izjavio je u sredu u Sarajevu da bi Bosna i Hercegovina mogla do kraja 2017. da dobije status kandidata za članstvo u EU, pozivajući pritmo vlasti da nastave sa ispunjavanjem preostalih uslova

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, Han je istakao da je BiH napravila "vidljiv napredak" i da treba još odlučnije da ispunjava obaveze. On je ponovio da rešavanjem pitanja prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), usaglašavanjem sistema mehanizma koordinacije evropskih poslova i napretkom u sprovođenju reformi, "postoji realna mogućnost da BiH dobije status kandidata do kraja 2017.", prenela je Hina.

Visoki evropski zvaničnik izrazio je očekivanje da će BiH što pre rešiti ta pitanja kako bi po povratku u Brisel na sastanku Saveta za spoljne poslove mogao podneti pozitivan izvštaj za BiH. Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, kako je saopšteno,  informisao je Hana o postignutom dogovoru prilagođavnja S SP-a u njegovom trgovinskom delu.

Izrazio je, takođe, nadu da će se uskoro okončati dogovor oko uspostavljanja efikasnog sistema koordinacije, koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Evropskoj uniji. Izetbegović je informisao komesara Hana da su u toku pripreme za objavu popisa stanovništva u BiH.

Izrazio je očekivanje da će države članice EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova (FAC) u julu 2016, razmotriti zahtev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

Han će sutra u Banjaluci učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova Centralnoevropske inicijative koji će raspravljati o mogućnostima suočavanja s migrantskom krizom kao i o poštovanju ljudskih prava u borbi protiv terorizma. Razgovaraće i o jačanju regionalne saradnje u održivom razvoju kroz postizanje boljih poslovnih veza kao i o akcijskom planu CEI 2017-2020. koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak