Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH odao počast ubijenim Srbima

Izetbegović položio cvijeće na Kazanima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: radiosarajevo.ba

Na Kazane Bakir odlazi kao lider partije i član državnog Predsjedništva. I kao sin svoga oca, koji je - ma kako i koliko bio slab na razne cace i ćele - ipak smogao snage da zapovjedi akciju obračuna s njima. Ako Izetbegović junior uspije svojim odlaskom potaknuti i izraženiji angažman na identifikaciji, odnosno vraćanju ostataka porodicama, onda će ovaj odlazak pored političkog dobiti i onu neophodnu ljudsku dimenziju toliko potrebnu kao iskorak ka pomirenju", piše Oslobođenje

Izvor: radiosarajevo.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović položio je u ponedjeljak cvijeće i odao počast stradalim srpskim civilima na Kazanima iznad Sarajeva.

"Imao sam osjećaj duga u odnosu na Kazane da izrazim svoj pijetet, i saučešće porodicama čiji se članovi ovdje na užasan način završili", izjavio je Izetbegović.

Poručio je da treba činiti sve da se ove stvari više nikada ne ponove, nadajući se da će ova posjeta "imati jedan pozitivan politički učinak“.

"Ovo je moj individualni čin. Činim to u svoje ime i ne očekujem da sada neko prati moj primer, ali bi bilo dobro da svi to učinimo na svojim stranama kako bi izgradili pomirenje i suživot", rekao je Izetbegović.

Njemu su se, između ostalih, pridružili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, te federalni i kantonalni premijer Fadil Novalić i Elmedin Konaković.

Za zločine na Kazanima do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina. Za ovaj zločin odgovornim se smatra komandant 10. brdske brigade Armije RBiH Mušan Topalović Caco.

Izvor: radiosarajevo.ba

Kazani je ime jame na planini Trebević koja se nalazila pod kontrolom 10. brdske brigade i koju je Caco sa svojom jedinicom koristio kao mjesto za ubijanje i kao masovnu grobnicu za svoje žrtve.

Broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen. Iz jame su izvađeni posmrtni ostaci tridesetak osoba.

Kako piše Vildana Selimbegović, urednica Oslobođenja, Izetbegović na Kazane odlazi kao lider partije i član državnog Predsjedništva.

"I kao sin svoga oca, koji je - ma kako i koliko bio slab na razne cace i ćele - ipak smogao snage da zapovjedi akciju obračuna s njima. Ako Izetbegović junior uspije svojim odlaskom potaknuti i izraženiji angažman na identifikaciji, odnosno vraćanju ostataka porodicama, onda će ovaj odlazak pored političkog dobiti i onu neophodnu ljudsku dimenziju toliko potrebnu kao iskorak ka pomirenju", piše Oslobođenje.

Izvor: radiosarajevo.ba

Kod lokaliteta Kazani svirepo su ubijani ljudi koje su odvodili iz kuća. U Kazanima su, nakon što se ARBiH 26. oktobra 1993. obračunala s Cacom, obavljene ekshumacije i pronađeni posmrtni ostaci nikad utvrđenog broja ljudi. Cacine žrtve bili su mahom Srbi, ali i poneki Bošnjak i Hrvat. Istražitelji su u izvještaje napisali da su se ubistva dešavala u periodu “od proljeća do jeseni ratne 1993”, no ostalo je zabilježeno da su i najviši vojni i policijski dužnosnici, baš kao i tadašnje Predsjedništvo RBiH, već u zimu 1992. godine znali za odvođenje civila u zoni Desete brdske, kao što su znali i za brutalne egzekucije za kojim je Caco posezao.

Upravo su istražitelji odali najpribližniju brojku Cacinih žrtava: po njihovim nalazima, kako piše Oslobođenje, reč je o 43 osobe, no istina nikada nije utvrđena. Nakon ekshumacije, žrtve su dobile privremeno utočište na kraju sarajevskog groblja Sveti Josip: na njihovim humkama umjesto imena stajale su oznake NN 70/20/93 ili NN 71/20/93 ili… Iza brojki su se krile šifre sudskih spisa, pa je nekolicina uspjela dobiti i ime i prezime i svoj grob.

star
Oceni
4.20
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak