Region BiH
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Organizacioni odbor za obilježavanje genocida

Dobrodošli su svi koji žele iskreno da se poklone žrtvama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/FEHIM DEMIR

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici saopćio je da je dolazak na komemoraciju i dženazu 11. jula potvrdio veliki broj visokih zvaničnika, a svi koji iskreno dolaze da se poklone žrtvama su dobrodošli, poručeno je nakon sjednice Organizacionog odbora održane u ponedjeljak

Ove godine će u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari biti ukopano 135 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici. Među njima je 18 posmrtnih ostataka osoba koje su u vrijeme stradanja bile maloljetne. Komemoraciju i dženazu u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari 11. jula obezbjeđivat će oko 2.000 policajaca.

Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Ćamila Durakovića, načelnika općine Srebrenica, Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, neće prisustvovati komemoraciji i dženazi u Potočarima. "On ne želi nikakve provokacije na račun svog imena, ne želi da građani likuju zbog njegovog dolaska u BiH. On nije slobodan čovjek dok se njegov predmet ne privede kraju, i on to sam ne želi", istakao je Duraković.

Iz Organizacionog odbora je potvrđeno da će obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici pratiti veliki broj medija iz cijelog svijeta, te da je dosad akreditovano više od 600 predstavnika medijskih kuća.

Predstavnici udruženja porodica žrtava srebreničnog genocida koji učestvuju u radu Organizaconog odbora također su poručili da su svi oni koji iskreno žele odati počast žrtvama genocida dobrodošli.

"Zadovoljni smo što će dženaza biti održana. Porodicama je najvažniji taj dan. Ako njihovi najmiliji nisu imali pravo na život, da imaju pravo na dostojanstven ukop", kazala je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke".

Dolazak u Potočare 11. jula najavio je i veliki broj predstavnika nevladinih organizacija iz cijelog svijeta. "Mi ćemo i ove godine pokazati dostojanstvo. Sve je spremno i bujrum svim dobrim ljudima iz cijelog svijeta", istakla je Munira Subašić, predsjednica Udružanja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike BiH
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak